Työpaikka, jossa pitää kestää painetta – kansanedustaja vaihtoi vihreisiin ja tutustui hoitajien arkeen Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä

– Mikähän sun koko olisi? kysyy sairaanhoitaja Anne Kovanen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimolta (kok.).

– Olisiko XL tai XXL, Wallinheimo arvuuttelee.

On maanantaiaamu, kello on 9.13 ja olemme Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikan työasuvarastossa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Wallinheimo astuu ulos miesten pukuhuoneesta hoitajien kokovihreään pukeutuneena. Poliitikon ”työvuoro” päivystyksessä voi alkaa.

– Viimeksi olen ollut päivystyksessä potilaana vuonna 2012, kun toisen käden sormet jäivät auton takaluukun väliin. Selvisin hiusmurtumilla, Wallinheimo kertoo.

"Yhtä sokkeloista kuin eduskunnassa"

Kello 9.20–10.00. Päivä alkaa hoitajien kahvihuoneesta. Matkalla sinne Wallinheimo keksii heti yhtäläisyyden kansanedustajan ja hoitajien työstä.

– Täällä on yhtä sokkeloiset käytävät kuin eduskunnassa, Wallinheimo arvioi.

Keski-Suomen sairaanhoitajat ry:n puheenjohtaja, apulaisosastonhoitaja Katri Lilja ja Keski-Suomen sairaanhoitajien sihteeri, sairaanhoitaja Sari Pätsi avaavat Wallinheimolle alan arkea.

– Mistä voi johtua, että sairaanhoitajabarometrin (2016) perusteella 26–35-vuotiaat sairaanhoitajat viihtyvät kaikkein huonoiten työssään? Wallinheimo haluaa tietää.

– Potilaat ovat aiempaa huonokuntoisempia. Monelle valmistuneelle nuorelle on sokki astua sairaanhoitajan rooliin, kun työ vaatii jatkuvaa itsensä ylittämistä, sanoo Katri Lilja.

– Nuorten sitoutuminen tiettyyn ammattiin ei ole enää niin itsestään selvää, jatkaa Sari Pätsi.

Wallinheimoa kiinnostaa myös, millaisia työvuoroja hoitajilla on.

– 10–11 hoitajaa on polilla aamuvuorossa, 20–24 iltavuorossa ja yövuorossa noin 12. Usein maanantait ovat ruuhkaisia, kun paine terveyskeskuksista siirtyy meille, kertoo päivystyspolin apulaisosastonhoitaja Mikko Kangasmetsä.

Päivystyspolilla vaaditaan paineensietokykyä

Kello 10.05. Suuntaamme kierrokselle päivystyspolille. Selväksi käy esimerkiksi se, että suuronnettomuuksia varten on henkilöstön hälytysjärjestelmä sekä toimintamallit, joita myös harjoitellaan.

Kello 10.15 poliklinikalle tuodaan potilas, jolla on mahdollisen aivohalvauksen oireita. Ensin potilaalta mitataan elintoiminnot, sitten hän pääsee kuvaukseen, sen jälkeen mahdollisesti liuotushoitoon.

Potilasta hoitamassa ollut sairaanhoitaja Olli Keisala on töissä päivästä riippuen eri osastoilla, kuten päivystyksessä, teho-osastolla tai leikkaussalissa. Tänään hänet on varattu päivystyspolille.

– Työ vaatii hyvää stressinsietokykyä. Vaikka olisi kiire ja paljon potilaita, pitää itse toimia rauhallisesti. Työn hyviä puolia ovat monipuolisuus ja vaihtelevuus, sanoo Keisala.

Hoitoaika alle kaksi vuorokautta

Kello 11.05. Matkaamme päivystys- ja infektio-osastolle. Vastassa on osastonylilääkäri, kirurgi Markku Aarnio.

– Tänne potilaat tulevat päivystyksestä ja ovat hoidossa keskimäärin alle kaksi vuorokautta. Sinä aikana voidaan tehdä leikkaukset, tähystykset sekä radiologiset tutkimukset. Sen jälkeen päätetään, siirtyykö potilas kotiin, toiselle osastolle vai terveyskeskukseen, kertoo Aarnio.

Tällä osastolla hoitajien on osattava hoitaa niin sydän- tai keuhkosairauksista kärsiviä kuin myös esimerkiksi influenssan tai tuberkuloosin saaneita. Uusi teknologia on avuksi, mutta vaatii myös paneutumista.

– Esimerkiksi NEWS-mittauksilla (National Early Warning Score, Aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmä) havaitaan ajoissa, jos potilaan tila alkaa heikentyä, kertoo osastonhoitaja Mari Manninen.

"Kaikilla on oma rooli selvillä"

Kello 11.45. Wallinheimon kurkistus päivystyksen arkeen on pian ohi. Wallinheimo sanoo yllättyneensä työn muutoksesta yhä vaativammaksi.

– Hoitajien pitää hallita kokonaisuuksia ja tulee uutta teknologiaa, pitää jatkuvasti oppia uutta. Olen aina arvostanut hoitoalan ammattilaisia, se tunne vain vahvistui.

– Vaikka päivystyksessä on usein kiire ja härdelli, kaikilla on oma rooli ja työnkuva selvillä. Se hiljainen tieto, miten ollaan valmiita seuraavan potilaan hoitoon, vakuuttaa, Wallinheimo sanoo.

Kansanedustajat sairaanhoitajina

Sairaanhoitajaliiton tempaus

Syy kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon uuteen urakokeiluun oli Sairaanhoitajaliiton tempaus. Liitto kutsui kansanedustajia eri vaalipiireistä tutustumaan sairaanhoitajien arkeen. Haasteen otti vastaan 14 kansanedustajaa ja yksi avustaja.

Wallinheimo kutsuttiin tutustumaan Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikkaan ja päivystys- ja infektio-osastoon.

Sairaanhoitajaliiton tempaus liittyy kansainväliseen Sairaanhoitajan päivään, jota vietetään 12.5. Liitto haluaa nostaa erityisesti esiin sairaanhoitajan työn merkitystä, vaativuutta ja arvostusta. Liiton teettämään kyselyyn vastanneista 98 prosenttia koki sairaanhoitajien tekevän arvokasta työtä.

"Paljon pyörii hoitajien joustojen varassa"

Uusimmat

Kotimaa

Äänekosken tulipaloa tutkitaan tuhotyönä – poliisi epäilee, että paloa ikkunasta paennut asukas sytytti asuntonsa tahallaan

Eläinten hyvinvointilakia viilataan –  jatkuva vedensaanti pakolliseksi, parsinavettojen lehmille 30 päivää enemmän jaloittelua

Mies tuomittiin maksamaan tuhansia euroja koskettuaan naista haarovälistä yökerhon tanssilattialla

15 ihmistä on joutunut majoittumaan pois kotoaan Äänekoskella – poliisi pääsee aloittamaan palon syyn tutkinnan myöhemmin tänään

Hakevoimala paloi Mäntyharjulla – vahingot satojatuhansia euroja

Eppuluokkalaisen Venlan koulutaival alkoi ikävällä yllätyksellä: taksiin ei mahtunut – vanhemmat odottelivat huolestuneina

KRP:n päällikkö Robin Lardotille vaaditaan kovia sakkoja tai enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta virkarikosjutussa

Kannabisvoista ja muista huumausaineista ehdollista vankeutta 22-vuotiaalle Jyväskylässä

Metsäpaloja poikkeuksellisen suuri määrä – tänä vuonna paloja jo 3  300

Hakkarainen ja Vähämäki pyytäneet lisäaikaa asumisjärjestelyistään kertomiseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.