Työryhmä: Rahaa korkeakouluille koulutustasoa vastaavasta työllistymisestä

Rahaa saisi sitä enemmän, mitä paremmaksi valmistuneet arvioisivat tutkinnon.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) työryhmä ehdottaa, että yliopistojen ja korkeakoulujen rahoituksessa painaisi jatkossa se, työllistyykö valmistunut koulutustasoaan vastaaviin tehtäviin. Aikaisemmin rahoituksessa ei ole seurattu työllistymisen laatua, vaan ainoastaan sitä, työllistyykö valmistunut vai ei.

Laadullista työllistymistä selvitettäisiin valmistuneille tehtävillä urakyselyillä. Valmistuneelta kysyttäisiin vuosittain esimerkiksi sitä, kuinka tyytyväinen hän on tutkintoonsa ja kuinka mielekkäänä hän pitää työtään.

Oppilaitokset saisivat sitä enemmän rahaa, mitä paremmaksi valmistuneet arvioisivat tutkinnon. Myös vastaajien määrä otettaisiin huomioon.

– Kysymys on koulutuksen laadusta, eli siitä, tuottaako koulutus sellaista osaamista, jolla on käyttöä työelämässä, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), jolle raportti luovutettiin tänään.

Grahn-Laasosen mukaan nykyisessä työelämässä on mielekkäämpää seurata ennemmin koulutustasoa kuin omaa alaa vastaavaa työllistymistä.

– Nykyään työelämä muuttuu niin nopeasti ja toivotaan, että erilaisella laaja-alaisella osaamisella voi työllistyä moniin erilaisiin tehtäviin. Siksi tarkastelu on syytä kohdistaa enemmänkin koulutustasoon.

Raha jaettaisiin kyselymenestyksen perusteella

Työllistymisen perusteella korkeakouluille tuleva suhteellinen rahaosuus pysyisi ehdotuksessa ennallaan. Yliopistoissa osuus on kaksi prosenttia, ammattikorkeakouluissa neljä. Molempien kokonaisrahoituksessa summa on yli 30 miljoonaa euroa.

Kun summat jakautuisivat oppilaitosten kesken sen mukaan, kuinka hyvän arvion ne saavat, se kannustaisi oppilaitoksia kehittämään tutkintoja, kertoo ylijohtaja Tapio Kosunen OKM:stä. Kosunen toimi myös työryhmän puheenjohtajana.

Rahoituksen jakautumisessa halutaan jatkossa ottaa huomioon myös tohtoreiden työllistyminen. Aikaisemmin yliopistojen rahoituksesta yhdeksän prosenttia on tullut suoritettujen tohtorintutkintojen perusteella. Ehdotuksen mukaan suoritetuista tutkinnoista tulisi jatkossa kahdeksan prosenttia ja tohtoreiden laadullisesta työllistymisestä yksi prosentti yliopistojen rahoituksesta.

Raportti lähtee lausuntokierrokselle ensi viikolla. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.