Työryhmä: Yle-vero säilyy, median monimuotoisuus säilytettävä

Työryhmän mukaan Yleisradion tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta.

Yle-työryhmä ei esitä muutoksia Ylen nykyiseen rahoitusjärjestelmään, joten Yle-vero säilyy. Työryhmä esittää, että Yleisradion rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019 taloudellisen tilanteen takia.

Eduskuntaryhmät arvioivat kuitenkin syksyllä 2018 taloustilannetta ja mahdollisuuksia toteuttaa vuoden 2019 indeksikorotus. Työryhmä ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien palataan normaaliin indeksimenettelyyn. Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala.

Lisäksi työryhmä esittää, että Ylen rahoituksen tulee olla valtiontalouden kehysten ulkopuolella.

Työryhmän mukaan Yleisradion tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta. Kilpailuttaessaan tuotantoja Ylen on valvottava, että sen tilaamissa tuotannoissa noudatetaan lakiin ja työehtosopimuksiin kirjattuja reiluja pelisääntöjä.

Ylen tulisi pyrkiä yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa

Ylen julkisen palvelun tehtävät esitetään säilytettäviksi pääosin ennallaan. Tehtäviin esitetään kuitenkin joitakin tarkennuksia.

Työryhmä esittää, että Yleisradion tehtäviä täydennetään siten, että niihin kuuluisi sananvapauden, korkeatasoisen journalismin ja median monimuotoisuuden edistäminen. Tavoitteiden edistämiseksi Ylen tulisi pyrkiä yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa siltä osin kuin se on kilpailuoikeuden, valtiontukisääntelyn ja tekijänoikeuksien näkökulmasta mahdollista.

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan kansallinen perusuutispalvelu.

Työryhmän mukaan Ylen hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan siten, että se jatkossa päättää Ylen strategiasta. Lisäksi säädetään pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä.

– Hallintoneuvosto voi kuulla valitsemiaan asiantuntijoita, kun se päättää yhtiön strategiasta ja kun se antaa eduskunnalle vuosikertomuksen julkisen palvelun toteutumisesta. Asiantuntijoiden tulee arvioida muun muassa Yleisradion onnistumista julkisen palvelun tuottajana sekä sen toiminnan vaikutuksia viestintämarkkinoiden kokonaisuuteen, työryhmä ehdottaa.

Lisäksi työryhmä esittää, että jokaisen poliittisen puolueen, joka on saanut eduskuntavaaleissa vähintään kolme kansanedustajapaikkaa, tulee olla edustettuna hallintoneuvostossa.

Yle-työryhmä saavutti yksimielisen lopputuloksen Ylen tulevaisuuden päälinjoista. Kaikki eduskuntaryhmät hyväksyivät työryhmän esityksen ryhmäkokouksissaan.

Terho: Monikulttuurisuuden pykälän poistaminen keskeistä perussuomalaisille

Liikenne- ja viestintäministeriö oli asettanut parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta.

Perussuomalaisten ryhmä päätti asiasta tiukan äänestyksen jälkeen. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan perussuomalaisille oli keskeistä, että monikulttuurisuuden pykälä poistettiin Yleisradion tehtävistä.

Terho ei suostunut kertomaan, miten äänet ryhmässä jakautuivat. Etukäteen epäiltiin, että ratkaisun hyväksyminen voisi olla perussuomalaisille muita vaikeampaa. Terhon mukaan ryhmä kävikin pitkän keskustelun ratkaisun huonoista, mutta myös hyvistä puolista:

– Kuten se, että tehtävistä poistetaan tämä monikulttuurisuuspykälä.

Monikulttuurisuus on korvattu kulttuurisella moninaisuudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päätoimittaja Yle-raportista: "Poliitikot halusivat pitää valtion tiedotusvälineen"

Yle ja STT ovat keskustelleet asiakkuudesta alustavasti

Kivinen: Ryhmän yksimielisyys vahvistaa Ylen riippumattomuutta

Työryhmä: Päivittäistä uutistarjontaa oltava myös kaupallisessa televisiossa

Heinäluoma: Ylen tehtävä yhteistyötä muun median kanssa