Työryhmä ei esitä uusia velvoitteita sosiaalietuuksien saajille

Sosiaaliturvaetuuksien saajille ei esitetä uusia velvoitteita. Osallistavaa sosiaaliturvaa kehittänyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädylle (kok.) tänään.

Työryhmän mukaan vaikeasti työllistyvät pitkäaikaistyöttömät hyötyvät osallistavasta toiminnasta, joten sen vaikutuksia pitäisi arvioida valtakunnallisesti. Näkemys perustuu työryhmän käynnistämiin pilottihankkeisiin.

Työryhmä kuitenkin katsoo, että kannustavuus ei ole sosiaaliturvan saannin peruslähtökohta, vaan tarkoitus on turvata ihmisten riittävä toimeentulo.

Työryhmän tarkoituksena oli pohtia, miten sosiaaliturvasta saataisiin kannustavampaa ja miten ehkäistä syrjäytymistä. Sosiaaliturvan kehittäminen oli osa hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa.

Keskustelu käynnistyi kesällä 2013, kun silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) sanoi lehtihaastattelussa, että vastikkeettomasta sosiaaliturvasta pitäisi päästä eroon. Risikon mielestä osallistumisen ja osallistumattomuuden yhteiskunnalliseen toimintaan tulisi näkyä turvan määrässä.

Syksyllä 2013 Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo teki Risikolle pohjaesityksen, jonka mukaan työtön voisi saada korotettua tukea tekemällä yhteiskunnallisesti hyödyllisiä töitä, kuten olemalla vanhusten ulkoiluseurana. Niistä kieltäytyminen voisi laskea työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea.

Työryhmä aloitti työnsä loppuvuodesta 2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.