Työryhmä esittää: Tulevaisuudessa vapaa-ajallakin tehty vakava rikos voisi estää pääsyn terveydenhuollon ammattiin

Tulevaisuudessa vakavaan rikokseen syyllistyminen vapaa-ajalla voi olla este toimia esimerkiksi sairaanhoitajana. Terveydenhuollon ammattihenkilölakia pohtineet selvityshenkilöt esittävät, että uudessa laissa määriteltäisiin selkeästi, miten ja millainen aiempi rikostausta voi vaikuttaa ammatinharjoittamisoikeutta myönnettäessä.

Selvityshenkilöiden mukaan on epäkohta, että ammattioikeuden myöntämisen esteenä voi tällä hetkellä olla vain lainvoimainen vankeustuomio ammatissa tehdystä rikoksesta.

– Aiemmalla rikostaustalla voi olla merkitystä potilasturvallisuudelle, jolloin laissa tulisi määritellä tarkemmin ne rikosnimikkeet, jotka ovat laatunsa vuoksi sen tyyppisiä, että ne osoittavat tekijänsä soveltumattomuutta terveydenhuollon ammattihenkilön tehtäviin. Tällaisia ovat useat vakavat rikokset (esimerkiksi henkirikokset, törkeät väkivaltarikokset, törkeät seksuaalirikokset, törkeät huumausainerikokset), selvityshenkilöt kirjoittavat.

Selvityshenkilöiden eli Marina Kinnusen, Mirva Lohiniva-Kerkelän ja Hanna Mäkäräisen mukaan olisi tarpeen määritellä myös se, mitä vanhempia tuomiotietoja ei saisi ottaa huomioon. Rikostaustan vaikutus ammattioikeuksiin pitäisi heidän mukaansa sovittaa yhteen oikeuksien menettämissäännösten kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .