Työryhmä esittää viittä ympärivuorokautista tilannekeskusta – Keski-Suomen pelastusjohtaja ei lämpene ajatukselle

Pelastusjohtaja Simo Tarvainen: "Toiminnalle esitetään rajoja miettimättä, mikä niiden tarve on."

Pelastustoiminnan johtamista pohtinut työryhmä ehdottaa, että viiteen maakuntaan perustetaan ympärivuorokautisesti toimiva pelastustoimen tilannekeskus. Tilannekeskukset toimisivat verkostona ja niistä yksi, Uusimaa, kokoaisi alueellisista tilannekuvista valtakunnallisen pelastustoimen tilannekuvan.

Ehdotuksen mukaan tilannekeskukset perustettaisiin Uudellemaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Nämä keskukset palvelisivat yhteistoiminta-alueensa maakuntia.

Tilannekuvan välittämisen lisäksi keskukset tukisivat maakuntia pelastustoiminnan johtamisessa.

Jatkotyössä määritellään tarkemmin se, mitä tehtäviä näiden tilannekeskusten on pystyttävä hoitamaan.

– Viiden tilannekeskuksen perustaminen olisi suuri parannus nykytilaan verrattuna, sanoo työryhmän sihteeri Jussi Rahikainen sisäministeriöstä.

– Tällä hetkellä vain noin puolella pelastuslaitoksista on 24/7-tilannekeskus eikä valtakunnallista tilannekuvaa saada kattavasti kerättyä missään.

Suomessa on 22 pelastuslaitosta.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Simo Tarvainen ei lämpene työryhmän esitykselle.

– Tässä halutaan tehdä sellaisia tilannekeskuksia, joiden toiminnan sisältöä ei vielä edes tiedetä, Tarvainen sanoo.

– Ei tätä ole meiltä juurikaan kyselty. Ensin meidät yritettiin yhdistää poliisialuejakoon, sitten yritettiin viittä aluetta – eikä näistä kummastakaan puhuttu laitoksille mitään.

– Ei tämä ole mielestäni millään tavalla hyvää valmistelua

Tarvainen ihmettelee, että jos halutaan viisi ympärivuorokautista tilannekeskusta, niin mikä on niiden tehtävä, mitkä ovat niiden toimintavaltuudet, kuka ne maksaa ja onko niihin pakko liittyä, jos pelastuslaitos pysyy hoitamaan oman työnsä muutoinkin?

– Taas kerran toiminnalle esitetään rajoja miettimättä, mikä niiden tarve on.

Työryhmä esittää, että tilannekeskusten lisäksi maakunnat perustaisivat yhteistoiminta-alueittain viisi pelastustoimen johtokeskusta. Toiminta perustuisi maakuntien keskinäisiin sopimuksiin.

– Vaikka maakunnat päättävät mahdollisten johtokeskusten perustamisesta itse, työryhmä teki ehdotuksen myös niiden toiminnasta, Rahikainen painottaa.

– Tällä tavoitellaan yhdenmukaisuutta.

– Itse näen, että pelastustoimen tilannekeskusten ja johtokeskusten toteuttaminen samoilla aluejaoilla olisi resurssien käytön ja toiminnan näkökulmasta järkevää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .