Työryhmä kaavailee uutta oikorataa Porvoosta Luumäelle

Liikenneministeriön työryhmä harkitsee uuden oikoradan rakentamista Porvoosta Luumäelle. Rata turvaisi junaliikennettä Helsingistä itään, kun Pietarin liikenne kasvaa lähivuosikymmeninä.

Henkilö- ja tavaraliikenteen rata kulkisi Porvoosta Koskenkylän ja Kotkan kautta Luumäelle. Oikoradan rakentaminen maksaisi arviolta 1,2 miljardia euroa.

Ajonopeus olisi mahdollista nostaa oikoradalla 250 kilometriin tunnissa. Matka Helsingistä Pietariin veisi kaksi ja puoli tuntia, kun se nykyisellään kestää yli viisi tuntia.

Ratahallintokeskuksen johdolla istunut työryhmä selvitti vaihtoehtoina myös oikoradan rakentamista Porvoosta Kouvolaan tai Vaalimaalle. Niidenkin kustannukset liikkuvat noin 0,9–1,2 miljardissa eurossa.

– Luumäen vaihtoehto vaikuttaa varovaisesti arvioiden parhaalta, osin myös kannattavuuslukujen valossa. Lopullista kantaa ei silti vielä voida ottaa, summaa yli-insinööri Markku Pyy Ratahallintokeskuksesta.

Helsingin päässä työryhmä pitää kannattavana pääratayhteyden avaamista lentokentälle. Pasilasta Tuusulaan ja Keravalle kulkevan radan kustannukset olisivat noin 700 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.