Työtön voi pudota terveydenhuollon kelkasta

Työttömien työkyvyn varhainen arviointi voi helpottaa työllistymistä. Työkykyä olisi hyvä arvioida jo irtisanomisuhan alla tai heti työttömyysjakson alussa, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Aki Vuokko Työterveyslaitokselta.

– Tärkeintä olisi löytää ajoissa henkilöt, jotka tarvitsevat kuntoutusta työnhaun ohelle.

Attendon työterveyshuollon ylilääkäri Jarmo Rantonen sanoo, että työttömäksi jäädessään ihminen putoaa usein kahdesta kelkasta, työelämästä ja terveydenhuollosta.

– Juuri silloin, kun tukea eniten tarvitaan, se katoaa. Uskaltaisin väittää, että terveydenhuollon hoitotoimenpiteillä on parempi teho, kun kyseessä on luottamuksellinen, pitkäaikainen hoitosuhde.

Pitkäaikainen työttömyys heikentää terveyttä ja hyvinvointia. Riskiryhminä ovat keski-ikäiset miehet, koulunsa lopettaneet nuoret ja takaisin työelämään pyrkivät naiset.

Erityisenä uhkana erikoislääkäri Vuokko näkee pitkäaikaistyöttömien passivoitumisen ja vetäytymisen, joka itsessään vaikeuttaa hoidon piiriin pääsyä.

Sote-uudistus tuo mahdollisuuksia

Ylilääkäri Rantonen ehdottaa, että työttömien työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuuksien arviointi asetettaisiin työterveyshuollon piiriin. Hän perustelee ajatustaan työterveyslääkärien kokemuksella.

– Kirurgit leikkaavat, koska he ovat parhaita leikkaamaan, eihän laiteta psykiatreja siihen työhön. Työterveyslääkäreille taas työkyvyn toimintamallit ovat tuttuja.

Ensimmäiseksi kysymykseksi nousee varmasti, kuka kaiken maksaisi.

– Sote-ratkaisun myötä koko terveydenhuollon rahoitus tulee kuitenkin uudelleen järjestettäväksi. Uskon, että tälle ratkaisulle raha löytyisi. Väitän, että huonolla ratkaisulla rahaa menisi vielä enemmän, Rantonen sanoo.

Myös Aki Vuokko uskoo sote-uudistuksen mahdollisuuksiin. Hän toivoo, että uudistus tukisi aiempaa laajempaa yhteistyötä lääkärien, TE-toimistojen ja sosiaalipalvelujen välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.