Työterveys syytti peräpukamia – jyväskyläläinen Riitta tunsi, että kyse on jostain pahemmasta ja vaati sairaalatutkimuksia: löytyi suolistosyöpä

Syöpä on. Ja avanne tulee.

Riitta Kaijalainen-Vainikainen, 68, sai kuulla 10 vuotta sitten pitkän tutkimusrumban päätteeksi lääkäriltä sairastavansa peräsuolisyöpää.

Hän oli kauan epäillyt, että kaikki ei ole kunnossa, sillä peräsuoleen koski välillä sietämättömästi, ulostetta oli vaikea pidättää ja tuon tuostakin vessanpönttö täyttyi verestä.

Verenvuotoa ei osattu yhdistää syöpään, koska Kaijalainen-Vainikaisella oli myös peräpukamia, joiden työterveyshuolto arveli kerta toisensa jälkeen aiheuttavan verenvuodon. Itse Kaijalainen-Vainikainen uskoi rauhoittavaan selitykseen vain puoliksi. Toinen puoli hänessä tiesi, että kyse on jostakin pahemmasta.

– Koin ramppaavani terveydenhuollossa turhaan. Lopulta vaadin, että minä haluan sairaalaan tutkimuksiin, hän sanoo.

Sairaalassa ikävä vastaus löytyi heti: aiheuttaja oli sittenkin peräsuolisyöpä.

Suolistosyöpä (paksu- ja peräsuolen syövät yhdessä) on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Syöpä on miehillä hivenen yleisempi kuin naisilla.

Suolistosyöpien ilmaantuvuus nousee Suomessa samaan tahtiin kuin väestön elinikä kasvaa ja elintaso nousee. Suolistosyöpää kutsutaan elintasosyöväksi, sillä sen riskitekijöitä ovat vähäinen liikunta, ylipaino ja alkoholin runsas kulutus. Syöpärekisterin johtaja Nea Malila kertoo, että Suomessa suolistosyöpään sairastuu runsaat 3 300 ihmistä vuodessa. Siihen kuolee noin 1 200 ihmistä vuodessa..

Kaijalainen-Vainikaisen ei olisi pitänyt kuulua syövän riskiryhmään, sillä hän oli normaalivartaloinen ja hänellä oli terveelliset elintavat. Sukukin oli pitkäikäistä.

Syövän hoito oli rankkaa: ensin annettiin sädehoitoa, minkä jälkeen Kaijalainen-Vainikaisen koko peräsuoli poistettiin. Vatsaan tehtiin aukko, josta työnnettiin ulos suolenpätkä, josta uloste ohjautui pieneen pussiin vatsan päälle. Lopuksi solusalpaajahoito vei vielä hiuksetkin.

– Palasin töihin peruukki päässä, avanteen kanssa, Kaijalainen-Vainikainen hymähtää.

Eläminen avannepotilaana tuntui aluksi vaikealta niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Tätä nykyä Kaijalainen-Vainikainen ei kuitenkaan enää hätkähdä vaikka pussista kuuluisi suolistoääniä tai joku ihmettelisi, miksi hän on uimahallin saunassakin uimapuku päällä. Hän ei anna avanteen rajoittaa elämäänsä.

– Avanne on jokapäiväinen riesa. Mieluummin olisin ilman jatkuvaa pussien vaihtelua, mutta tähän voi sopeutua. Avanne ei estä nautinnollista, monipuolista elämää, hän toteaa.

Kaijalainen-Vainikainen tietää olevansa onnekas. Hän toipui syövästä, sillä se ei ollut ehtinyt levitä suolesta sisäelimiin.

Jyväskylän kaupunki aloittaa suolistosyövän seulonnan pilottikokeiluna toukokuussa. Seulontaan osallistuvat 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat kaupunkilaiset.

Malilan mukaan seulonta vähentää syöpäkuolleisuutta suolistosyövissä noin viidenneksen.

– Seulonta ei varsinaisesti vähennä syöpiä, mutta löytää syövän varhemmin, jolloin syöpä on hoidettavissa, Malila kertoo.

Kaksi kolmesta suolistosyövästä todetaan yli 65-vuotiailla. Syövän ennuste riippuu ensisijaisesti siitä, miten laajalle se on ehtinyt levitä ennen leikkausta.

– Jos syöpä löydetään silloin, kun se on vasta suolen seinämässä, se on täysin hoidettavissa, Malila toteaa.

Kaijalainen-Vainikaisen syöpädiagnoosista on nyt kulunut 10 vuotta ja tarmokas eläkeläinen iloitsee elämästä ja isovanhemmuudesta: hän pyöräilee, hiihtää, ui, harrastaa kuorolaulua ja kanteleen soittoa ja tukee vuorollaan muita syöpään sairastuneita.

Suolistosyöpien seulontaa hän pitää äärimmäisen tärkeänä. Myös hänen oma syöpänsä olisi saattanut löytyä seulonnassa niin varhain, ettei koko suolta olisi tarvinnut poistaa.

Suolistosyövän seulonnan pilottikokeilu alkaa tänä vuonna seitsemässä kunnassa: Tampereella, Jyväskylässä, Paimiossa, Sauvossa, Säkylässä ja Yli-Torniolla. Ensimmäisenä aloittaa Tampere ja Jyväskylä seuraa hyvänä kakkosena perässä toukokuussa.

Suomen kansallisessa seulontaohjelmassa seulotaan tällä hetkellä kahta syöpää: rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää. Syöpärekisterin tavoitteena on kuitenkin, että pysyvään seulontaohjelmaan saataisiin lähivuosina myös suolistosyöpä.

Syöpärekisterin johtaja Nea Malila kertoo, että sote-uudistuksen toteuttaminen on hidastanut suolistosyövän saamista seulontaohjelmaan. Myös seulontajohtaja Tytti Sarkeala vahvistaa, että näin todella on käynyt.

– Seulonnan toteuttajaksi vaihtuu sote-uudistuksessa kunnan sijasta maakunta. Se vaatii asetusmuutoksen, ja nyt halutaan odottaa, että kaikki asetukseen tehtävät muutokset tulisivat yhtä aikaa, Sarkeala selventää.

Tästä syystä suolistosyövän saaminen kansalliseen seulontaohjelmaan ei ole vielä onnistunut. Syöpärekisterin tavoitteena on kuitenkin, että suolistosyöpää seulottaisiin kansallisesti jo muutaman vuoden päästä. Samalla seulontaohjelma laajenisi 74-vuotiaisiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .