Työttömät nostaneet korvauksia jopa useita tonneja liikaa

Kela tarkasti 1 363 työttömyysetuutta saaneen henkilön tulotiedot. Noin 840:lle etuutta oli maksettu väärin perustein.

Työttömyysetuuksia maksetaan paljon väärin perustein.

Kela kertoo, että se tarkasti jälkikäteisvalvonnassa esiin tulleiden tietojen perusteella 1 363 työttömyysetuutta saaneen henkilön tulotiedot vuodelta 2013 ja heistä noin 840:lle – 62 prosentille – etuutta oli maksettu väärin perustein.

Työttömyysturvaa maksettiin liikaa keskimäärin 4 955 euroa henkilöä kohden. Yhteenlaskettuna summa on yli 3 700 000 euroa. Useimmiten työttömyysturvaa oli maksettu liikaa sen takia, että palkkatuloja oli jätetty ilmoittamatta.

Jos on syytä epäillä, että liikamaksuun liittyy etuuden hakijan väärinkäytös, Kela käynnistää väärinkäytöksen selvittämisen. Tulojen jättäminen ilmoittamatta tai virheellisten tietojen antaminen voi johtaa oikeudenkäyntiin ja rikosseuraamukseen. Lisäksi liikaa maksetut etuudet peritään takaisin.

Kela tarkastaa säännöllisesti työttömyysturvan saajien tulot. Se saa tiedot verottajalta. Jos työttömyysetuutta oli maksettu 180–240 päivää mutta palkka- tai elinkeinotoiminnan tulot ylittivät 3 000–12 000 euroa, tilanne selvitettiin tarkemmin. Tulot pitää ilmoittaa Kelaan, sillä ne eivät välttämättä poista oikeutta työttömyysturvaan vaan etuus sovitellaan ansiotuloihin.

Yhteensä Kela maksoi työttömyysetuuksia vuonna 2013 yli 300 000 henkilölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.