Työttömyyden kasvu yllätti PAMin – "Ei nähty sitten 90-luvun laman"

Suomen toiseksi suurin ammattiliitto, Palvelualojen ammattiliitto (PAM) muuttaa järjestörakennettaan. PAMin edustajisto aloitti tiistaina Jyväskylässä viimeisen kokouksensa, joka päättää edustajiston toiminnan. Keväällä valitaan vaaleilla liittokokousedustajat, jotka puolestaan nimeävät liitolle valtuuston ja hallituksen.

– Pyrimme muutoksella aktivoimaan jäsenkuntaamme. Edustajistovaalien äänestysprosentit ovat jatkuvasti tippuneet. Toivomme, että liittokokous suurine ehdokasmäärineen innostaa entistä useampaa äänestämään, kertoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

Tänään keskiviikkona päättyvän edustajiston kokouksen ykköspuheenaihe on työllisyystilanne. Liiton jäsenten työttömyys on lisääntynyt rajusti.

– Yksityisillä palvelualoilla ei tällaista ole nähty sitten 1990-luvun laman. Työttömyyskassamme kautta korvauksia saavia työttömiä on lähes 18 000, kun normaalioloissa luku on ollut alle 14 000, Selin sanoo.

Hänen mukaansa työttömyyden kasvu on yllättänyt, sillä aiemmin huonoina aikoina työvoima on joustanut muun muassa työtunteja vähentämällä eikä työttömyys ole juuri alalla lisääntynyt.

– Kaupan alalla on ihan oikeasti menossa iso rakennemuutos. Se ja talouden taantuma ovat tosi huono yhdistelmä.

Jatkokausi kiinnostaa

Ann Selin, 54, on johtanut PAMia vuodesta 2002. Nykyinen rupeama päättyy ensi kesänä ja Selin on lupautunut jatkamaan puheenjohtajana, mikäli hänet tehtävään valitaan liittokokouksessa kesäkuussa.

– Joukko luottamusmiehiä kävi toissa viikolla pyytämässä minua ehdolle. Liitossa on tapahtumassa isoja muutoksia, joten katsoin, että on reilua tarjoutua viemään ne läpi.

Kahdella edellisellä kerralla Selin on valittu jatkokaudelle ilman vastaehdokasta. Nytkään kukaan ei ole ilmoittautunut haastajaksi -  ainakaan vielä.

– PAMissa ei ole ehdokasasettelua ja haastajia voi ilmoittautua vielä liittokokouksessakin. Tilanne on siis avoin sinne saakka.

PAM maksaa puheenjohtajalleen palkkaa noin 8 000 euroa kuussa. Tehtävään kuuluu myös autoetu.

Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.