Työttömyysturvalain uudistus hämmentää yrittäjiksi muuttuneita freelancereita

Taiteilijat, freelancerit ja muut itsensä työllistäjät ovat olleet epätietoisia työttömyysturvastaan, koska heidät on vuoden alusta lähtien katsottu yrittäjiksi.

Työttömyysturvauudistus ei kuitenkaan tuo muutoksia aiempaan käytäntöön. Oikeus työttömyysturvaan määräytyy yhä sen mukaan, onko omalla työllä työllistyminen sivutoimista vai päätoimista.

- Luovan alan työntekijä, joka tekee keikkatöitä toimeksiantosuhteessa, saa edelleen soviteltua päivärahaa sivutoimisena, jos hän on sitä aiemminkin saanut, kertoo lainmuutosta valmistellut vanhempi hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä-

Meling painottaa, että TE-toimisto tekee päätöksen sivutoimisuudesta aivan samalla tavalla kuin aiemminkin, vaikka luovan työn tekijää nyt pidetäänkin yrittäjänä.

Voi jopa parantaa asemaa

Työttömyysturvalain mukaan toiminta on päätoimista, jos työmäärä on sellainen, että samanaikaisen kokoaikatyön vastaanottaminen estyisi.

Lisäksi toiminta katsotaan suoraan sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään kuusi kuukautta kokoaikatyössä yritystoiminnan ohella.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo, että uudistus voi jopa parantaa joidenkin yrittäjiksi siirtyvien asemaa, sillä toimeksiantojen välillä voi nyt saada kokopäivärahaa. Aiemmin yrittäjän on pitänyt lopettaa toiminta kokonaan.

- Siinä on nyt tehty poikkeus niin sanotun palkansaajaan rinnastettavan yrittäjän kohdalla eli yksinyrittäjän, joka pääsääntöisesti tekee töitä muutamalle harvalle toimeksiantajalle, Hellstén sanoo.

TE-toimistot avainasemassa

Ongelma itsensä työllistäjien näkökulmasta on, että rajanveto sivutoimisuuden ja päätoimisuuden välillä on yhä hankalaa. Esimerkiksi muusikot ja taiteilijat pelkäävät, että vähäinenkin työskentely tulkitaan päätoimiseksi, mikä vie oikeuden työttömyysturvaan silloin, kun töitä ei ole.

Paikallisella TE-toimistolla on pitkälti valta määritellä, onko hakija oikeutettu työttömyysturvaan vai ei, ja TE-toimistojen on todettu olleen päätöksissään epäoikeudenmukaisia.

Eduskunta edellyttikin lain hyväksyessään, että TE-toimistojen väkeä koulutetaan huomioimaan eri alojen erot ja että soveltamista yhdenmukaistetaan.

- Jos hakija epäilee, että nyt ei ole ratkaisu mennyt oikein, kannattaa heti olla yhteydessä TE-toimiston esimiehiin, Meling sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.