Työttömyysvakuutusmaksujen korotuspaine ei häviä

Työttömyysvakuutusrahasto arvioi, ettei ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentäminen poista työttömyysvakuutusmaksujen korotuspainetta. Mikäli hallituksen linjaus lyhentämisestä toteutuu, vähentää se rahaston menoja noin 100 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 eteenpäin.

– Vuoden 2017 tilannetta on vielä vaikea arvioida, mutta nykyarvion mukaan maksuissa tulee edelleen olemaan korotuspaineita, sanoo työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä työttömyysvakuutusmaksut ovat nousemassa liian korkeiksi, vaikka esitetyt muutokset toteutetaan. Maksujen saaminen takaisin kohtuulliselle tasolle vaatii sen mukaan noin miljardin euron sopeutusta työttömyysturvassa.

– Se on järkevintä toteuttaa leikkaamalla työttömyysturvan etuuksia puolella miljardilla eurolla ja keräämällä loput puoli miljardia euroa työllisyyden parantumisen kautta, sanoi EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

Sekä palkansaajien että työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut ovat ensi vuonna nousemassa 0,5 prosenttiyksiköllä.

– Vaikka maksuja nostetaan, niin tulemme tekemään tappiollisen tuloksen ensi vuonna ja alijäämä kasvaa noin 400 miljoonalla eurolla, arvioi Työttömyysvakuutusrahaston Metsämäki.

Työttömyysvakuutusrahasto maksaa korvausrahoja työttömyyskassoille, jotka myöntävät jäsenilleen ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia. Sen tulot muodostuvat työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävistä työttömyysvakuutusmaksuista sekä sijoitustuotoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.