Työttömyysvakuutusmaksujen korotuspaine ei häviä

Työttömyysvakuutusrahasto arvioi, ettei ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentäminen poista työttömyysvakuutusmaksujen korotuspainetta. Mikäli hallituksen linjaus lyhentämisestä toteutuu, vähentää se rahaston menoja noin 100 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 eteenpäin.

– Vuoden 2017 tilannetta on vielä vaikea arvioida, mutta nykyarvion mukaan maksuissa tulee edelleen olemaan korotuspaineita, sanoo työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä työttömyysvakuutusmaksut ovat nousemassa liian korkeiksi, vaikka esitetyt muutokset toteutetaan. Maksujen saaminen takaisin kohtuulliselle tasolle vaatii sen mukaan noin miljardin euron sopeutusta työttömyysturvassa.

– Se on järkevintä toteuttaa leikkaamalla työttömyysturvan etuuksia puolella miljardilla eurolla ja keräämällä loput puoli miljardia euroa työllisyyden parantumisen kautta, sanoi EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

Sekä palkansaajien että työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut ovat ensi vuonna nousemassa 0,5 prosenttiyksiköllä.

– Vaikka maksuja nostetaan, niin tulemme tekemään tappiollisen tuloksen ensi vuonna ja alijäämä kasvaa noin 400 miljoonalla eurolla, arvioi Työttömyysvakuutusrahaston Metsämäki.

Työttömyysvakuutusrahasto maksaa korvausrahoja työttömyyskassoille, jotka myöntävät jäsenilleen ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia. Sen tulot muodostuvat työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävistä työttömyysvakuutusmaksuista sekä sijoitustuotoista.

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.