Työurat pitenemässä Suomessa

Suomalaiset jatkavat tulevaisuudessa työelämässä 70-vuotiaaksi asti. Näin ennakoi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja, valtiotieteen tohtori Jaakko Kiander.

Kianderin mukaan näin ei kuitenkaan käy aivan lähiaikoina, vaan ratkaisevaa on, miten ihmisten terveys ja työkyky kehittyvät. Työurat voivat olla jatkossa nykyistä pidempiä, jos työvoimalle on kysyntää ja ihmisten työssäjaksaminen paranee.

- Pula työvoimasta ja osaamisesta johtaa siihen, etteivät yritykset halua luopua ammattinsa osaajista, Kiander arvioi.

Hallitusohjelmassa on jo varauduttu eri keinoin työurien jatkamiseen. Eläkkeelle jää lähivuosina paljon enemmän väkeä kuin uusia työntekijöitä tulee tilalle. Valtioneuvoston kansliassa työskentelevä talousneuvoston sihteeristö tekee parhaillaan pohjatyötä ikääntymisen seurauksiin varautumisesta. Esillä on myös työurien jatkaminen. Työtä johtaa alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä.

Virkamies- ja asiantuntijavoimin tehtävä Vihriälän työryhmän raportti valmistuu loppuvuodesta.

Hallitus ottaa siihen kantaa vajaan vuoden kuluttua. Silloin päätetään, jatkuuko valmistelu kolmikantaisesti, jolloin mukaan tulevat työmarkkinajärjestöt ja valtio.

Työnantajat haluavat jatkaa työuria sekä alku- että loppupäässä. Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski tähdentää, että tämä on työvoimapulan vuoksi erittäin keskeinen kysymys.

Työnantajat haluaisivat palkata entistä nuorempaa väkeä, mutta siinä ei ole riittävästi onnistuttu. Opiskelujen vuoksi moni pääsee työelämään vasta melko vanhana. Yritykset varautuvat samaan aikaan myös ikääntyneiden työllistämiseen.

Työuran loppupäässä uraa jatketaan jo. Kolme vuotta sitten toteutetun eläkeuudistuksen seurauksena moni työskentelee vähän pitempään ja lykkää eläkepäiville siirtymistä tuonnemmaksi.

Jyväskylän kaupungin tarkastuspäällikkö Pekka Muhosella eläkeikä tuli täyteen jo viime vuoden alussa. Muhonen on kuitenkin edelleen työelämässä kiinni, ja jää eläkkeelle vasta elokuussa 65-vuotiaana.

- Työnteon taloudellisia vaikutuksia en ole vielä laskenut, mutta ei ne hirveän suuret ole. Suhtautuminen on ollut aika neutraalia, vaikka sellaisia leikkimielisiä vihjailujakin kuulee, että voisihan tuo jo eläkkeellekin jäädä, Muhonen kertoo.

» Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta