Työvoimapula uhkasi, joten Keskimaa päätti tarjota ammattikoulun opiskelijoille harjoittelun kautta vakityön

Ravintola-alalla on tulevina vuosina edessään vakava ongelma: työvoimapula. Ammattilaisia poistuu alalta nopeammin kuin uusia koulutetaan. Osa yrityksistä tuo jo työvoimaa ulkomailta. Sama tarina uhkaa myös muita palvelualoja.

Osuuskauppa Keskimaa on keksinyt asiaan uudenlaisen ratkaisun. Yritys värvää alan ammattilaisia suoraan koulunpenkiltä niin sanottuihin Keskimaan polkuopintoihin, joissa opiskelijalle tarjotaan ensin harjoittelupaikka ja sitten pysyvä työpaikka saman katon alta.

Opinnot voi halutessaan suorittaa loppuun oppisopimuksella Keskimaan toimipaikoissa tai opiskelemalla töiden ohella.

Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusbergin mukaan ravintola- ja cateringalan polkuopinnot alkoivat vuosi sitten. Alku on sujunut hyvin.

– Olemme todella tyytyväisiä tämän ohjelman kautta saatuihin työntekijöihin. Jotta saamme opiskelijan houkuteltua meille töihin, harjoitteluvaiheen ohjauksen täytyy olla laadukasta. Hyvä kello kuuluu kauas.

Thusberg allekirjoittaa huomion ravintola-alaa uhkaavasta työvoimapulasta.

– Meille ei ole vielä tuotu työvoimaa ulkomailta, mutta siitä on puhuttu. Etenkin pääkaupunkiseudulla on paljon esimerkiksi Filippiineiltä tulleita kokkeja. Kokkiopinnoissa ei saada kaikkia paikkoja täytettyä, mikä pahentaa tilannetta.

Hän uskoo, että polkuopinnot ovat yksi ratkaisevista tekijöistä työvoiman säilyttämiseksi.

– Toinen merkittävä tekijä on työolojen ja -ehtojen kehittäminen. Meidän pitää ottaa huomioon yhteiskunnan rakenteelliset muutokset, sillä työikäisten määrä vähenee koko ajan.

Yksi polkuopintojen kautta työpaikan löytänyt on jyväskyläläinen Neea Saarinen. Hän sai 17-vuotiaana vakityöpaikan Lutakonaukion Trattoria Aukiosta harjoittelun ja kesätöiden päätteeksi.

– Opettaja mainitsi tästä mahdollisuudesta Gradialla, ja sen jälkeen Keskimaalta kävi ihmisiä pitämässä haastattelut. Kaikki halukkaat taisivat tammikuussa päästä harjoitteluun, Saarinen kertoo.

Hän sanoo päätyneensä ravintola-alalle pienestä pitäen jatkuneen kiinnostuksen myötä.

– Myös äitini on kokki, joten alaa on päässyt seuraamaan läheltä.

Saarisen mukaan harjoittelu ei ole aiheuttanut vaikeuksia koulunkäyntiin.

– Syksyllä palaan opiskelujen pariin, ja tammikuussa lähden armeijaan Vekaranjärvelle. Sen jälkeen työt jatkuvat.

Erityisesti hänet on vaikuttanut ohjelman räätälöinti jokaiselle hakijalle erikseen.

– Tämä käy mielestäni kaikille. Koulunkäynti, työ ja harrastukset sopivat hyvin yhteen.

Trattoria Aukion keittiöpäällikkö Janne Virtanen on saanut polkuopintojen myötä hyviä työntekijöitä.

– Nuoria varmasti motivoi paljon, kun tietää, että työnantaja on motivoitunut antamaan harjoittelun jälkeen suoraan työpaikan. Neea ja muut ovat hoitaneet työt niin hyvin, että heille sitä on ollut helppoa tarjota.

Työvoimapula ei ole Trattoria Aukiota vielä päässyt yllättämään. Horisontissa kuitenkin alkaa näkyä vaikeuksia.

– Ahkeralle työntekijälle löytyy varmasti töitä. Moni kokeilee alaa, mutta keittiössä oleva pieni paine ajaa osan pois. Osa kokeista tekee töitä useammassa ravintolassa. Työolot ovat kuitenkin kunnossa.

Gradia ja Keskimaa ovat laajentamassa polkuopintoja toiselle alalle, merkonomiopintoihin.

– Sieltä otetaan suoraan töihin myyjän tehtäviin. Merkonomit voivat sijoittua vaikkapa marketteihin ja erikoistavarakauppoihin Keskimaan sisällä. Lisäksi pohjoisessa Keski-Suomessa on olemassa niin sanottu ABC-polku, josta pääsee töihin liikennemyymälöihin, Thusberg sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .