Työvoimatoimistoon suunnitellaan mullistusta – provisiopalkka työllistetyistä?

Uusi hallitusohjelma tuo muutoksia työvoimahallintoon ja työnvälitykseen. Työvoimatoimistojen virkailijoille suunnitellaan esimerkiksi tulospalkkiojärjestelmää, joka perustuu vakituisten työsuhteiden solmimisen määrään.

Hallitus haluaa myös lisätä yritysten käyttöä erityisesti helpoimmin työllistyvien ihmisten työllistämisessä. Julkista työnvälitystä on jo osin ulkoistettu yksityisille palveluntuottajille ainakin Uudenmaan ja Pirkanmaan TE-toimistoissa.

– Tulkitsen asiaa niin, että tällä tiellä jatketaan ja tutkitaan syvempiä yhteistyömahdollisuuksia yksityisten palveluntuottajien kanssa, arvioi teollisuusneuvos Marja-Riitta Pihlman työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tulospalkkiojärjestelmästä hän kertoo, että vastaavanlaista on aiemminkin toteutettu.

– Virkailijoita on kannustettu hallitusten poliittisten painotusten mukaan. Nyt järjestelmää on ilmeisesti tarkoitus virittää siihen suuntaan, että se kannustaa erityisesti vakinaisten työsuhteiden solmimiseen.

Pihlman korostaa, että uudistukset ovat vielä kehittelyvaiheessa. Linjausten toteuttamista valmistellaan ministeriössä kesällä. Selvittämiseen voi kuulua myös toimintamallien kokeilua.

Hallitus haluaa myös selvittää, voidaanko vaikeimmin työllistyvien työvoimapalvelut siirtää kunnille, Tanskan mallin mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.