Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Tiesitkö, että suomalaisten suosikkisäveltäjä Toivo Kärki sävelsi urallaan yli 1 400 laulua, jotka on levytetty? Kaksi vanhaa tukkijätkää, Sinun silmiesi tähden ja Täysikuu ovat monelle meistä unohtumattomia ikivihreitä Kärjen tuotannosta.

Tuotteliaan säveltäjän jäämistöstä löytyi noin 300 sävellystä. Säveltäjämestarin poika Kalervo Kärki on saanut niistä 100 levylle, 200 odottaa vielä vuoroaan.

Viitasaarella järjestetään elokuun 17. päivä uusi kesätapahtuma, jossa Toivo Kärjen tuotantoa esitellään metsäisessä ympäristössä Savivuorella. Metsän lumo -tapahtuman konsertin yhteydessä julkistetaan Viitasaaren kaupungin osittain tuottama levy, jossa on muun muassa viisi Kärjen aikaisemmin levyttämätöntä kappaletta.

Savivuorella kuullaan maailman ensiesityksinä ainakin Pohjolan vihreä kulta ja Kuljen metsään. Viitasaarelaisille suunnattu namupala on Saloseudun valssi. Se on Kaj Chydeniuksen sävellys Viitasaarella syntyneen H.G. Porthaninin kirjoittamaan Landsbyggden-runoon. Runon suomensi Otto Manninen.

Muusikko Raimo Salo ja Viitasaaren vapaa-aikatoimen toimialajohtaja Jorma Rihto kertovat, että tapahtuma kosiskelee surutta suomalaisten kaipuuta nostalgiaan: Savivuoren maisemiin näkötornin luo rakennettavalle esiintymislavalle kapuavat solisteiksi tangoprinsessa Mia Leivo ja Raimo Salo – he tulkitsevat Toivo Kärjen tuttuja klassikoita ja tuntemattomia arkiston aarteita ja muita luontoon liittyviä iskelmiä Teijo Rekosen yhtyeen säestämänä.

Konsertti on samalla yhteislaulutilaisuus, jossa artistit laulavat yleisön kanssa tunnettuja iskelmätaivaan ikivihreitä, jotka liittyvät suomalaiseen metsäluontoon.

Tapahtuma ei ole pelkästään musiikkitapahtuma, vaan siihen sisältyy myös metsäaiheista asiaa. Tapahtuman yhteistyökumppani Metsäkeskus järjestää metsän merkityksestä kertovia tietoiskumaisia puheenvuoroja. Hirsirakentamisen näytöksenä POKEn hirsityökurssi kokoaa Savivuoren metsätyömuseon alueelle savusaunakehikon.

Sauna viimeistellään myöhemmin ja se jää paikalleen, sillä arvokkaasta metsäkämppämiljööstä puuttuu savusauna.

Tiesitkö muuten, että Toivo Kärki sävelsi rintamalla useita kappeleita asemasodan vaiheessa? Tykistöupseeri Kärki istui kannonnokassa piirrellen nuotteja nuotistoon kosmoskynän avulla ilman mitään soitinta. Sävellykset lähtivät kenttäpostilla pääkaupunkiin – yhden niistä sanoitti Kerttu Mustonen sanoilla Siks oon mä suruinen. Se ammahti saman tien kuin tykinsuusta iskelmätaivaamme kiintotähdeksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .