Tyly tutkimustulos: Liikkuminen vähenee jo 7-vuotiailla – näistä syistä lasta kannattaa patistaa liikkumaan

Lasten liikunta-aktiivisuus alkaa laskea jo 7-vuotiaana. Liikkuminen vähenee tulosten mukaan ensimmäisinä kouluvuosina sekä vähän että paljon liikkuvilla lapsilla.

Muihin ikäryhmiin verrattuna erityisen iso osa lapsista ja nuorista vähentää liikuntaa.

Tulokset käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuskatsauksessa, jossa selvitettiin ihmisten liikunta-aktiivisuutta tutustumalla 27 tieteelliseen artikkeliin, jotka on julkaistu 2004–2018.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, eikä lapsena harrastettu liikunta mene hukkaan. Tohtorikoulutettava Irinja Lounassalon mukaan vaikuttaa nimittäin siltä, että liikuntaa vähentäneiden aktiivisuustaso ei laske liikkumattomien tasolle kuin vasta keski- tai eläkeiässä.

– Lapsuuden fyysinen aktiivisuus voi lykätä elämäntyylin muuttumista passiiviseksi, kertoo Lounassalo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Vanhemman tuki edesauttaa tulosten mukaan lapsen liikkumista. Lapset, joiden kotona kannustettiin liikkumaan, lisäsivät todennäköisemmin liikunnan määrää kuin he, jotka eivät tukea perheeltään saaneet.

Selvisi myös, että aktiivisesti liikkuvat nuoret katsovat televisiota vähemmän kuin vähemmän liikkuvat ikätoverinsa.

Irinja Lounassalon mukaan tulosten perusteella olisi ensiarvoisen tärkeää tukea kouluja, perheitä ja seuroja, jotta lapsen liikunta-aktiivisuus ei alkaisi pudota seitsemän ikävuoden jälkeen.

– Tärkeää olisi myös rakentaa lähiliikuntapaikkoja ja panostaa turvallisiin kävely- ja pyöräteihin, jotka tukisivat lapsen omaehtoista liikuntaa, Lounassalo suosittelee.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikkumaton elämäntapa on pysyvämpi kuin liikunnallisesti aktiivinen. Liikkumattomia havaittiin suhteellisen paljon kaikissa ikäryhmissä, ja heidän osuutensa lisääntyi, kun ikää karttui.

Toisaalta myös aikuisissa havaittiin liikunnan lisääjien ryhmiä.

– Näitä liikunnan lisääjiä tulisi tutkia jatkossa tarkemmin, jotta ymmärrettäisiin, miten mahdollinen elinikäinen liikkumattomuus saataisiin käännettyä aktiivisuudeksi, Lounassalo toteaa.

Aikuisilla tupakoinnin lopettamisen havaittiin olevan yhteydessä liikunnan lisäämiseen. Eläkeiässä aktiivinen elämäntapa liittyi hyvään toimintakykyyn. Ikääntyvät ihmiset, joilla oli kroonisia sairauksia tai heikko toimintakyky, liikkuivat usein vähemmän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .