Tynkkynen: Perussuomalaisten johto ei ymmärrä nuorisojärjestön roolia

Perussuomalaisten viimeaikainen sisäinen kuohunta juontaa juurensa siihen, että puolueessa ei ole asianmukaisesti ymmärretty puolueen nuorisojärjestön roolia, arvioi nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan perussuomalaisissa on ajateltu, että nuorisojärjestön pitäisi olla ajatuksiltaan kopio emopuolueestaan – eli Tynkkysen sanoin ”ukkopuolue 2.0”.

– Juuri niinhän sen ei pitäisi olla, että meillä on täsmälleen samat linjaukset, vaan meidän pitäisi tuoda uusia avauksia, kriittisempää sävyä ja tiukempaa linjaa erilaisiin poliittisiin kysymyksiin, Tynkkynen sanoi STT:lle nuorisojärjestön syyskokouksessa Seinäjoella.

Tynkkysen mukaan perussuomalaisten tilannetta selittää puolueen nuoruus. Muissa, vanhemmissa puolueissa on jo kauan sitten totuttu nuorisojärjestön irtiottoihin.

– Toivoisin, että perussuomalaiset voisi suhtautua nuorisojärjestöönsä samalla tavalla kuin muut puolueet omiinsa. Että nuorisojärjestö on puolueen omatunto, linjan kirkastaja ja uusien avauksien ja ideoiden tuoja, Tynkkynen pohtii.

Tynkkynen muistuttaa, että suomalaisessa politiikassa on aina mennyt niin, että mitä nuorisojärjestöt ensin esittävät sitä emopuolueet esittävät muutamien vuosien päästä.

Tynkkysen mukaan perussuomalaisten johdossa on edelleen vallalla pikkupuolueen mentaliteetti, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että pieni ydinryhmä päättää asioista eikä linjakeskustelua sallita.

Tällainen mentaliteetti ei Tynkkysen mukaan enää sovi 10?000 jäsenen suurpuolueelle, joka eduskuntapaikoilla mitattuna on Suomen toiseksi suurin. Puolueen jäsenistöstä noin joka neljäs kuuluu nuorisojärjestöön, jolla on jäseniä noin 2?700.

– Perussuomalaisissakin pitäisi päästä siihen, että nuorisojärjestö uudistaa puoluetta, Tynkkynen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.