Tytöt ja pojat raivaavat tietä vaikeuksista toivoon: Multialla tehtävä musikaali kertoo elämän kipukohdista – katso kuvasarja

Multian Sinervän koulukeskuksen salin lattia tömisee lupaavasti, kun 27 oppilasta treenaa huhtikuussa ensi-iltaan tulevaa Niinku mun asioista -musikaalia. Ohjaaja, tutkijatohtori Satu Olkkonen kuvaa hahmottuvan esityksen "raivaavan tietä elämän pulmakohdista toivoon".

Kevyimmän kautta koululaismusikaalia – tai ennemminkin dokumenttiteatteria – ei työstetä. Lapset ja nuoret tulkitsevat pääkaupunkiseudulla toimivissa SPR:n Nuorten turvataloissa elämänkokemuksiaan avanneiden tarinoita ja terveisiä kanssasisarilleen ja -veljilleen. Teksti on roisiakin, mutta liian monen elämässä todellisuutta, Olkkonen muistuttaa.

Treenaajat Marinka Vehkomäki, Kerttu Koppelomäki, Elli Isokoski ja Jeeli Rönkkö ovat yhtämieltä musikaalin koskettavuudesta.

– Hienoa, että koulusta niin monenikäiset tulivat tekemään yhteistä juttua, Elli iloitsee.

Marinkan mielestä kokonaisuus vaikuttaa hyvältä ja harjoitukset ovat antaneet "hyvää seuraa". Kerttu kiittää musiikin paljoutta ja kivaa tekemistä.

– Mukava nähdä, miten edistymme koko ajan. Itse en niinkään tykkää laulamisesta, mutta laulan porukassa, koska aihe on niin tärkeä, Jeeli kiteyttää.

Olkkonen kertoo tehneensä turvataloissa vapaaehtoistyövuoroja ja nivoneensa musikaaliin viisi myötäelämäänsä tositarinaa. Teemat ovat rankkoja, muun muassa perheväkivaltaa, tyttöjen väkivaltaa, kiusaamista ja nukkumattomuutta.

– Tarinoita voi käsitellä totuudenmukaisesti, koska esittäjät ja kertojat eivät tunne toisiaan. Kun esitys rakentuu musiikista ja joukkovoimasta, nousee päällimmäiseksi toiveikkuus – kaikesta voi selvitä!

Olkkonen kokee välittävänsä tärkeää sanomaa taiteen keinoin ja olevansa ennemminkin tiedonvälittäjä kuin ohjaaja.

– Haluan, että ihmiset kuulevat nämä lastensuojelun tarvitsijoiden tarinat, hän painottaa.

Samaa mieltä on Andreas Charalambides, yksi elämästään kertoneista nuorista.

– On tärkeää tehdä tällaisia esityksiä, ihmisten täytyy tietää ja keskustella näistä asioista. Olen positiivisesti yllättynyt, miten oppilaat pystyvät tähän ja tuovat mukaan omia tuntemuksiaankin. Satu on tuonut tekstiin keskeisiä juttuja. Taide voi ilmaista koettua niin, ettei se tunnu epämukavalta, hän pohtii.

Niinku mun asioista on Olkkosen viides koululaismusikaali Multialla. Esitys on osa hänen Taideyliopiston CfAR-yksikössä tekeillä olevaa 3-vuotista, lastensuojeluun liittyvää tutkimushankettaan. Sitä tukevat Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto ja Koneen säätiö.

Uutukaisessa on seitsemän uutta sävellystä ja aiemmista musikaaleista tuttu Mitä meistä tulee -kappale. Mukana on 3.–9.-luokkalaisia ja livebändi. Musiikin ohjauksesta vastaa koulun rehtori, Semmari-kapellimestari Reima Viitala.

Esitykset nähdään Multialla 11.–13.4. Kevään aikana musikaali viedään myös sen tarinoiden syntysijoille. Tekijät eivät suosittele näytöksiä alle kouluikäisille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .