UM: Vakoilu saattoi vaikuttaa Suomen neuvottelutilanteisiin

Ulkoministeriötä verkkovakoillut taho on saattanut saada käsiinsä aineistoa, joka on voinut vaikuttaa erilaisiin neuvottelutilanteisiin, ministeriö kertoo. Kansallista aineistoa haltuunsa saanut taho on saattanut saada välillisesti tietoa myös EU-asioista.

Kaikkein salaisinta aineistoa ei ulkoministeriön mukaan ole vuotanut, sillä salainen ja luottamuksellinen aineisto liikkuu eri järjestelmissä.

Ulkoministeriöön tehdyissä tietomurroissa vietiin runsaasti materiaalia. Kaikkia vietyjä asiakirjoja ei ole voitu yksilöidä.

Ministeriön mukaan tunnistetut tietovuodot on tukittu ja ministeriön tietoturvaa vahvistettu.

Suojelupoliisin mukaan ulkoministeriöön kohdistuneessa verkkovakoilussa oli kyse kahdesta eri tapauksesta. Molemmissa epäillään valtiollisia toimijoita. Supo ei kerro epäillyistä tekijöistä tarkemmin.

Toista tietomurtoa on tutkittu vakoiluna ja toista törkeänä vakoiluna.

Suomalaisviranomaisilla ei ole riittäviä toimivaltuuksia verkossa tapahtuvan rikollisuuden torjuntaan, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd.). Räsänen katsoo, että lainsäädännössä on kehittämisen varaa, mitä tulee tietoliikenteen valvontaan ja tiedustelutoimintaan.

Suomella ei ole nykyisin lainsäädäntöä, joka sallisi maan rajat ylittävän verkkoliikenteen valvonnan.

Suojelupoliisi sai tiedon ensimmäisestä tietomurrosta ulkomailta alkuvuodesta 2013. Epäilty vakoilu oli Supon mukaan jatkunut tuolloin jo useita vuosia. Tutkinnan yhteydessä havaittiin toinen, vielä vakavampi tapaus.

Supo kuvailee vakavampaa urkintatapausta toteutukseltaan erittäin edistykselliseksi ja vaikeasti havaittavaksi.

Suojelupoliisi jatkaa molempien vakoilutapausten esitutkintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.