UPM kertoo maksaneensa yhteisöveroja yli 200 miljoonaa euroa

Yhteisöverojen maksajien kärkikaksikko vaihtui viime vuonna, kun isot finanssikonsernit putosivat listauksissa veropottien kutistuttua edellisvuodesta.

Kirkkaaksi ykköseksi yhteisöverojen määrällä mitattuna nousi metsäyhtiö UPM-Kymmene. Se kertoo maksaneensa viime vuonna yhteisöveroja 202 miljoonaa euroa, kun huomioidaan konserni ja sen kaikki Suomeen rekisteröidyt 18 tytäryhtiötä. UPM:n yhteisöverosumma on kasvanut reippaasti edellisvuodesta, jolloin se yhtiön mukaan oli runsaat 173 miljoonaa euroa.

Yhteisöveron maksajien hopeasijaa tavoittelevat lähes yhtä suurilla poteilla kahden eri alan firmat, öljynjalostusyhtiö Neste ja lääke- ja kemianyhtiö Bayer. Finanssiala laskee, että Neste-konserni maksoi viime vuonna yhteisöveroja 146 miljoonaa euroa. Bayer taas maksoi yhteisöveroa 145 miljoonaa euroa. Bayerin maksama veropotti kasvoi edellisvuoden 134 miljoonasta eurosta, kun Nesteen yhteisöverojen määrä nousi vain hieman toissa vuoden 143 miljoonasta eurosta.

Nordea pankeista suurin veronmaksaja

Finanssialan suurin yhteisöveronmaksaja oli viime vuonna pankkikonserni Nordea, jonka potti alan laskelmissa oli 136 miljoonaa euroa. Summa oikeuttaa neljänteen sijaan suurimpien yhteisöveromaksajien listalla. Vielä edellisvuonna Nordea oli toiseksi suurin yhteisöverojen maksaja 175 miljoonalla eurolla.

Myös finanssikonsernit Sampo Group ja OP-ryhmä olivat Finanssialan mukaan merkittäviä yhteisöverojen maksajia, joskin summat jäivät selvästi edellisvuotta pienemmiksi. Sampo maksoi yhteisöveroja noin 125 miljoonaa euroa ja OP noin 121 miljoonaa euroa. Vielä toissa vuonna OP oli suurin yhteisöverojen maksaja 187 miljoonalla eurolla. Sampo taas oli tuolloin nelossijalla 167 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna Sampoa ja OP:tä suurempi veronmaksaja oli valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium, joka Verohallinnon mukaan maksoi yhteisöveroja 124 miljoonaa euroa. Solidiumin veropotti kasvoi, koska toissa vuonna vastaava summa oli 108 miljoonaa euroa.

Verohallinnon listauksen mukaan yli sadantuhannen miljoonan yhteisöverot pulittivat myös peliyhtiö Supercell ja selluyhtiö Metsä Fibre. Perustajilleen muhkeat tulot takonut Supercell maksoi yhteisöveroja viime vuonna noin 103 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin luku oli 125 miljoonaa euroa. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre maksoi yhteisöveroja viime vuonna 102 miljoonaa euroa.

Verohallinto kertoi jo viime viikolla, että kokonaisuudessaan yhteisöveropotti kasvoi edellisvuodesta. Viime vuonna yhteisöasiakkaille määrättiin maksettavaksi tuloveroa noin 5,9 miljardia euroa, joka on 255 miljoonaa enemmän kuin toissa vuonna.

Yhteisöverot

Eniten vuonna 2018 maksaneet

1. UPM-Kymmene 202 miljoonaa euroa

2. Neste 146 miljoonaa euroa

3. Bayer 145 miljoonaa euroa

4. Nordea 136 miljoonaa euroa

5. Sampo-konserni 125 miljoonaa euroa

6. Solidium 124 miljoonaa euroa

7. Metsäliitto 122 miljoonaa euroa

8. OP-ryhmä 121 miljoonaa euroa

9. Supercell 103 miljoonaa euroa

10. ABB 71 miljoonaa

Maanantaina julkaistut yhteisöverotiedot eivät välttämättä kata kaikkia yhtiöitä. Finanssialan välittämät tiedot on laskettu julkisten tietojen perusteella, mutta lista ei välttämättä ole täydellinen.

Lähteet: Finanssiala, Verohallinto, UPM, OP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.