USA hakee hävittäjäkaupoilla kumppanuuksia

"Kun ostitte Hornetit 1990-luvulla, siitä tuli todellinen perusta puolustussuhteelle, joka kypsyy nyt", Yhdysvaltain puolustushallinnosta sanotaan.

 Hornet-hävittäjien seuraajien hankinta sekä Suomen ja Yhdysvaltain tiivis kahdenvälinen puolustusyhteistyö ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa, ilmenee Yhdysvaltain puolustushallinnon kommenteista.

– Kun ostitte Hornetit 1990-luvulla, siitä tuli todellinen perusta puolustussuhteelle, joka kypsyy nyt. Saavutimme yhteistoimintakyvyn ja yhteistyön tason, joka ei ole mahdollinen ilman tällaisia suuria hankintoja, kuvaa virkaatekevänä vara-apulaisulkoministerinä työskentelevä Rachel Ellehuus Yhdysvaltain puolustusministeriöstä.

Onko jommankumman amerikkalaisen hävittäjän hankkiminen Suomeen siis suoranainen ennakkoehto puolustusyhteistyön jatkumiselle?

– En sanoisi, että se on ennakkoehto. Kyllä te yhä harjoittelisitte yhdessä meidän kanssamme aiejulistuksen mukaisesti, Ellehuus sanoo.

Hän antaa kuitenkin ymmärtää, että muuhun kuin amerikkalaiseen vaihtoehtoon päätyminen merkitsisi väistämättä jonkinlaista aste-eroa tulevaisuuden yhteistyössä.

Ellehuus myöntää, että eurooppalaisetkin hävittäjävaihtoehdot ovat Nato-yhteensopivia ja että Yhdysvallat on pyrkinyt pitämään tällaisen kaluston valinneet kumppanit mukana yhteistoiminnassa.

– Mutta sen yhteistyön säännöllisyyden taso ei olisi sama kuin mitä saisitte amerikkalaisen järjestelmän myötä, Ellehuus selvittää.

Suuren puolustuskaupan ja maiden välisen yhteistyön likeinen suhde perustuu muun muassa siihen, että Suomi hankkisi koneet Yhdysvaltain Foreign Military Sales (FMS) -sotilasvientijärjestelyn puitteissa. Suomen vastapuolena kaupassa olisi siis Yhdysvaltain hallitus, eivät koneita valmistavat yhtiöt.

Kaksi amerikkalaista, kolme eurooppalaista

– Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajaksi on ehdolla viisi konetta, kaksi amerikkalaista ja kolme eurooppalaista

– Konemallit ovat Jas Gripen E (Saab), Eurofighter Typhoon (BAE Systems), Rafale (Dassault), F-35 (Lockheed Martin) ja F/A-18 Super Hornet (Boeing).

– Suomi käsittelee parhaillaan saamiaan vastauksia koneita koskeviin tietopyyntöihin.

– Tämän jälkeen vuorossa ovat tarjouspyyntövaihe ja lopullinen valinta on määrä tehdä vuonna 2021.

– Täysimittaisesti käytössä uudet koneet olisivat noin vuonna 2030.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

Keski-Suomeen yksi uusi eversti ja reservin majuri – katso tästä kaikki ylennyksen saaneet

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.