USA:n hävittäjät Suomeen ensi viikolla

Talvella kohua herättänyt Suomen ja USA:n ilmavoimien yhteisharjoitus alkaa ensi viikolla. Ensimmäiset lennot tapahtuvat 24.3–1.4. Harjoitus toteutetaan pääosin Selkämerellä Porin edustalla sijaitsevalla harjoitusalueella Suomen ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa.

Suomesta lentotehtäviin osallistuu pääsääntöisesti 2–4 Hornet-monitoimihävittäjää. Yhdysvallat käyttää F-16 Fighting Falcon -kalustoa. Harjoituksessa on mukana myös Ruotsi, joka lentää JAS-39 Gripen -koneilla.

Harjoitukseen osallistuu mahdollisesti myös yhdysvaltalainen ilmatankkauskone. Suomen Ilmavoimat ja Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimat (USAFE) harjoittelevat 24.–26.3. ja 30.3.

Suomen, Ruotsin ja USAFE:n yhteiset lentopäivät ovat 31.3. ja 1.4.

Suomalais- ja ruotsalaiskoneet osallistuvat lentokierroksiin omista kotitukikohdistaan ja yhdysvaltalaiset koneet Viron Ämarista. Suomen Hornetit operoivat joko Satakunnan lennostosta Pirkkalasta tai Karjalan lennostosta Rissalasta. Lennot toteutetaan päiväsaikaan.

Hävittäjät kohtaavat rajatulla harjoitusalueella ja suorittavat ennalta sovitun lentotehtävän. Kaikki koneet ovat aseistamattomia.

Pääasiassa koulutustapahtumat lennetään meren päällä. Tarvittaessa, esimerkiksi sään vaatiessa, voidaan käyttää Ilmavoimien normaaleja harjoitusalueita Etelä- ja Keski-Suomessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .