USA:n oikeusministeriö STT:lle: Emme kommentoi venäläismiehen säilöönottoa

Yhdysvaltain oikeusministeriö vastaa STT:lle, ettei ministeriö kommentoi tässä vaiheessa venäläisen hakkeriepäillyn säilöönottoa koskevaa tapausta.

Oikeusministeriö vastasi lyhyesti myöhään illalla STT:n asiaa koskeviin kysymyksiin.

Venäläismies on tällä hetkellä poliisin hallussa Vantaalla. Hänet otettiin säilöön tämän kuun alussa Yhdysvaltain pyynnöstä. Maan tulee toimittaa luovutuspyyntö 45 päivän kuluessa säilöönotosta.

Suomen oikeusministeriöstä kerrotaan STT:lle, että säilöönotetun venäläismiehen epäillään saaneen haltuunsa miljoonia dollareita haittaohjelmien avulla.

Iskut ovat kohdistuneet Yhdysvalloissa, Suomessa ja ympäri maailmaa sijaitseviin tietokonepalvelimiin. Tarkempaa tietoa asiasta ei ole. Miehellä on mahdollisesti ollut rikoskumppaneita. Nettihuijaukset ovat perustuneet klikkauspetoksiin.

Mies on tällä hetkellä poliisin hallussa Vantaalla. Hänet otettiin säilöön tämän kuun alussa Yhdysvaltain pyynnöstä. Yhdysvaltojen tulee toimittaa luovutuspyyntö 45 päivän kuluessa säilöönotosta. Muuten mies voidaan vapauttaa.

Venäjän ulkoministeriö on moittinut pidätystä kovasanaisesti. Maan ulkoministeriö sanoi eilisessä tiedotteessaan, ettei miestä saa luovuttaa Yhdysvaltoihin. Lausunnossa Suomea ja Yhdysvaltoja moititaan siitä, että pidätys tehtiin Suomessa ilman, että Venäjä tiesi asiasta etukäteen.

Venäjän ulkoministeriö pitää itsestäänselvyytenä, että se puolustaa kansalaisiaan. Kiista Suomessa säilöönotetusta venäläismiehestä nousi esille Moskovassa Venäjän ulkoministeriön viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa.

Venäläisten mukaan miestä voisi Yhdysvalloissa odottaa sadan vuoden vankeustuomio. Tätä epäillään laajoista nettihuijauksista Yhdysvalloissa.

Venäjä pitää Yhdysvaltain toimintaa kansainvälisten normien vastaisena.

Venäjän ulkoministeriön edustaja muistutti ministeriön jo todenneen, ettei miestä voida luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Oikeusministeriön hallitusneuvos Hannu Taimisto sanoo, että Venäjän reaktio on ollut erikoinen. Hän ei osaa arvioida STT:lle, miksi Venäjä on reagoinut asiaan niin voimakkaasti. Hänen mukaansa vastaavat pidätykset ovat tavanomaisia.

- Ei ole mitään laillista tai valtiosopimuksiin perustavaa edellytystä, että Venäjälle pitäisi ilmoittaa etukäteen jonkun kansalaisen pidätyksestä.

Sen sijaan asianomaisen valtion on ilmoitettava jälkikäteen konsuliviranomaisille, että joku maan kansalainen on otettu kiinni.

Oikeusministeriön mukaan mies voi joko itse pyytää toivomaansa asianajajaa tai sitten KRP ehdottaa hänelle sellaista.

Venäläislehti Fontankan mukaan 39-vuotias mies oli lomailemassa Suomessa, kun hänet otettiin säilöön Ylä-Urpalan raja-asemalla. Se sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Vaalimaan raja-asemalta.

Ennen Suomea mies oli ollut Espanjassa lomalla.

Keskusrikospoliisi tai oikeusministeriö ei vahvista tai kiistä tietoja STT:lle.

- Hänet otettiin kiinni raja-asemalla, joka ei ollut lentoasema, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ismo Kopra keskusrikospoliisista.

Kopra sanoo, että KRP odottaa nyt Yhdysvaltain luovutuspyyntöä. Kopran mukaan KRP vastaa vain luovutustutkinnasta eikä tutki miehen epäiltyä rikoksia. KRP:llä ei ole tietoa siitä, ovatko epäillyt rikokset mahdollisesti kohdistuneet myös suomalaisiin.

- KRP:lla ei ole muuta roolia kuin säilössäpidon varmistus mahdollisen luovutuksen varalta.

Kopran mukaan tämän kaltaiset tehtävät ovat poliisille rutiinia.

Fontankan mukaan mies on kotoisin Novgorodista Venäjän luoteisosasta. Hän on lehden mukaan työskennellyt ohjelmoinnin ja internetkaupan parissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.