USU-gallup: Puolet suomalaisista helpottaisi oikeutta irtisanoa

Yrittäjien nokkamies: Lisäisi uskallusta palkata. Tutkija: Vaikutuksesta ei näyttöä.

Joka toinen suomalainen olisi valmis helpottamaan kaikkien yritysten mahdollisuutta irtisanoa työntekijä henkilöperusteilla. Kolmannes vastustaa irtisanomisen helpottamista.

Tulos käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupissa, johon haastateltiin tuhatta suomalaista huhtikuun jälkipuoliskolla.

Haastateltavilta kysyttiin: "Tulisiko Suomessa helpottaa kaikkien yritysten mahdollisuuksia irtisanoa työntekijä henkilöön liittyvillä perusteilla?"

Lisäksi vastaajalle kerrottiin, että tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös tai luvaton poissaolo.

Hallituksen kehysriihessä esitetään, että irtisanomisoikeutta helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä.

USU-gallupissa erityisen suopeita kaikkien yritysten irtisanomisen helpottamiselle ovat yrittäjät, hyvin toimeentulevat sekä kokoomuksen kannattajat.

Johtavassa asemassa olevista sekä yrittäjistä kuusi kymmenestä helpottaisi irtisanomista. Työntekijöistäkin helpomman irtisanomisen kannalla on puolet.

Eniten ansaitsevista kolme neljästä höllentäisi henkilöperusteista irtisanomista.

"Vahva viesti"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan kysely osoittaa, että irtisanomisen helpottamiseen on kansan keskuudessa huomattavan laaja tuki.

– Tämä on vahva viesti siitä, että ihmiset kannattavat työmarkkinauudistuksia.

Pentikäinen uskoo, että jo hallituksen kaavailema uudistus tuo merkittävän vaikutuksen työllistämismahdollisuuksiin.

Hänen mukaansa erityistä huolta on kannettava nimenomaan pienistä yrityksistä.

– Saamme koko ajan palautetta jäsenyrityksiltä, että työllistämisen kynnyksen korkeus johtaa siihen, etteivät pienet yritykset uskalla palkata.

Ei tutkimustietoa

Tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta toteaa, ettei irtisanomisen kynnyksen vaikutuksesta työllistämiseen ole juurikaan tutkimustietoa.

Kosonen oli tekemässä viime vuonna ilmestynyttä tutkimusta, jossa vertailtiin irtisanomisen "tiukkuutta" eri OECD-maissa.

– Suomessa työntekijöitä suojeleva lainsäädäntö ei ole mitenkään poikkeuksellisen tiukka verrattuna moneen muuhun maahan.

Kosonen pitääkin tärkeänä, että tilannetta seurataan tarkkaan, jos irtisanomissuojaa alennetaan.

Pentikäisen mukaan ihmiset näkevät työpaikoillaan, mikä vaikutus niin sanotuille ongelmahenkilöillä on työpaikan ilmapiiriin.

– Kyse on myös työpaikan hengestä.

Kosonen muistuttaa, että todellisuudessa kiistatilanne työntekijän ja työnantajan välillä ei useinkaan ole mustavalkoinen. Syitä voi olla molemmissa osapuolissa.

– Sen takia meillä on työntekijöitä suojeleva lainsäädäntö.

Kokoomuksessa laaja kannatus

Puolueista vahvimmin irtisanomisen helpottamisen kannalla on kokoomus, jonka kannattajista lähes 90 prosenttia helpottaisi henkilöperusteista irtisanomista. Keskustan kannattajista helpottamisen kannalla on kaksi kolmesta.

Nuivimmin löyhempään irtisanomiseen suhtautuvat vasemmistopuolueiden kannattajat.

"Päätökset omalla porukalla"

Työelämän joustojen lisääminen on alusta saakka ollut nykyhallituksen, etenkin kokoomuksen työlistalla.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan kaavaillut muutokset ovat myös yksi osoitus hallituksen tyylistä tehdä asioita ilman laajempaa tuen hakua.

– Hallitus ei ole juurikaan käyttänyt parlamentaarista valmistelua isoissa asioissa. Päätöksiä tehdään omalla porukalla. Myös tupo-mekanismi on jäänyt historiaan.

Jokisipilän mielestä viime aikojen poliittinen ilmapiirikään ei ole helpottanut esimerkiksi kolmikantavalmistelua.

– Tämähän on palkansaajien ja työmarkkinajärjestöjen näkökulmasta tyylipuhdas porvarihallitus. Asetelmasta tulee perinteistä vastakkainasettelua järjestöjen ja hallituksen välillä. Tästä osoituksena ovat monet viime aikojen mielenilmaukset.

Toisaalta Sipilän hallitus on Jokisipilän mukaan käyttänyt juuri sitä valtaa, jota Jyrki Kataisen (kok.) sixpack-hallitukselta perättiin.

– Ja toistaiseksi päätöksiä on saatu tehtyä, koska hallituksella on ollut enemmistö (eduskunnan) salin puolella.

Toisaalta tehokkaan päätöksenteon aika alkaa olla Jokisipilän mukaan tältä vaalikaudelta ohi, koska useat vaalit painavat päälle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .