USU-gallup: Terrorismin uhka vaikuttaa lomakohteen valintaan

Kaksi viidestä sanoo ottavansa asian huomioon.

Terrori-iskujen uhka vaikuttaa isoon osaan suomalaisista, kun he tekevät matkustussuunnitelmiaan. Uutissuomalaisen USU-gallupissa kaksi vastaajaa viidestä ilmoittaa välttelevänsä matkustamista tiettyihin lomakohteisiin Euroopassa terrori-iskujen pelossa. Kyselyyn haastateltiin tuhatta vastaajaa kesäkuun puolivälin tienoilla.

Puoleen vastaajista terrorismin uhka ei vaikuta.

Tulos pysynyt samana

Vastaajilta kysyttiin "Vaikuttavatko Euroopassa viime vuosina tehdyt terrori-iskut omien lomamatkakohteidesi valintaan?"

Tulos noudattelee vuosi sitten tehdyn USU-gallupin tulosta. Tuolloin tiettyjä kohteita vältteleviä tai niitä, joihin asia ei vaikuta, oli jotakuinkin saman verran kuin nyt.

Tuore kysely kertoo, että naisiin terrorismin uhka vaikuttaa selvästi miehiä enemmän. Naisista lähes puolet ilmoittaa välttelevänsä joitakin kohteita. Miehistä asia vaikuttaa vain kolmannekseen.

Miehistä kuusi kymmenestä ei koe tarvetta vältellä lomakohteita terrorismin takia, naisista samaa mieltä on 44 prosenttia.

Eri ikäryhmät suhtautuvat terrorismin uhkaan suurin piirtein samalla tavalla. Eniten asia vaikuttaa 60–69-vuotiaiden matkasuunnitelmiin.

Tuloluokissa varovaisimpia ovat 50 000 – 75 000 euroa vuodessa ansaitsevat. Heistä yli puolet ilmoittaa, että viime vuosien terrori-iskut vaikuttavat lomakohteen valintaan. Sen sijaan yli satatuhatta euroa vuodessa ansaitsevista vain neljännes on tätä mieltä.

Ennätysmäärä matkustusilmoituksia

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikön Juha Savolaisen mukaan ulkoministeriöön tulee ajoittain kyselyjä yksityishenkilöiltä matkakohteen turvallisuudesta.

Savolaisen kokemus on, että suomalaisten turvallisuustietoisuus on vuosien mittaan kasvanut. Tästä kertoo muun muassa matkustusilmoitusten lisääntyminen.

Matkustusilmoitus on verkkopalvelu, jossa ulkomaille matkustavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle.

Viime vuonna matkustusilmoituksia tehtiin kaikkiaan 276 000. Määrä on satatuhatta enemmän kuin vuonna 2016.

Tänä vuonna ilmoituksia on tehty runsaat satatuhatta.

Eniten ilmoituksia ovat tehneet Thaimaahan, Espanjaan, Yhdysvaltoihin, Turkkiin ja Isoon-Britanniaan matkustavat.

Savolaisen mukaan ihmiset seuraavat aktiivisesti myös netin kautta ulkoministeriön matkustustiedotteita. Tiedotteen laatii maan Suomen suurlähetystö tai pääkonsulaatti.

– Matkustustiedotteeseen on koottu mahdolliset riskit, joita kyseiseen maahan matkustaminen sisältää.

Terrori-iskun uhka ei ole tiedotteen yleisin riski.

– Riskit liittyvät yleensä liikenteeseen, terveyteen sekä tavanomaiseen rikollisuuteen. Näihin asioihin matkailija voi omalla toiminnallaan vaikuttaa paljon, Savolainen toteaa.

Matkustustiedotteen yhteydessä julkaistaan myös matkustussuosituksia.

– Tällä hetkellä listallamme on 14 maata, jotka ovat kokonaisuudessaan jonkinasteisen matkustussuosituksen alaisia. 30 maassa on tietty aluekohtainen suositus.

Matkustussuositus annetaan maahan, jossa on erittäin suuri väkivallan uhka. Esimerkiksi Etelä-Sudanista, Jemenistä, Libyasta ja Syyriasta ulkoministeriö kehottaa poistumaan välittömästi.

Iskuja turistikaupungeissa

Terrori-iskuja on suunnattu aika-ajoin turistien suosimiin kaupunkeihin Euroopassa. Ohessa poimintoja iskuista vuosilta 2016–2018.

Maaliskuussa 2016 Brysselissä lentoasemalla ja metroasemalla tehtiin pommi-iskut, joissa kuoli yhteensä 35 ihmistä. Samoihin aikoihin Ankarassa Turkissa 37 ihmistä menehtyi pommi-iskussa.

Kesäkuussa 2016 Istanbul-Aratürkin lentoaseman iskussa menehtyi 42 ihmistä. Heinäkuussa lähes 87 ihmistä kuoli, kun terroristi ajoi Nizzan rantakadulla väkijoukkoon. Yli 200 loukkaantui.

Tammikuun 1. päivänä 2017 39 ihmistä kuoli yökerhoammuskelussa Istanbulissa. Toukokuussa 2017 tehtiin itsemurhaisku Manchesterissa. Iskussa kuoli 23 ihmistä.

Lontoossa tapahtui vuoden 2017 aikana kolme iskua, joissa kuoli yhteensä 14 henkilöä. Saman verran kuolonuhreja vaati Pietarissa huhtikuussa 2017 tehty isku.

Espanjassa Barcelonassa kävelykadulle tehty isku vaati 16 uhria.

Tukholmassa huhtikuussa 2017 uzbekistanilainen mies ajoi väkijoukkoon ja surmasi viisi ihmistä.

Tämän vuoden maaliskuussa Carcassonnessa ja Trebesissä Ranskassa poliisi ja kolme muuta ihmistä kuoli, kun marokkolaistaustainen mies ampui heidät. Kaksi poliisia ja yksi siviili puolestaan kuoli toukokuussa Liegessä Belgiassa, kun ääri-islamistiksi epäilty hyökkäsi heidän kimppuunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.