USU-gallup: Yli puolet suomalaisista sallisi lääkemyynnin kaupoissa

Runsas puolet suomalaisista haluaisi saada käsikauppalääkkeitä myös päivittäistavarakaupoista. Uutissuomalaisen USU-gallupissa 55 prosenttia vastaajista olisi valmis vapauttamaan ilman reseptiä apteekeista saatavien lääkkeiden, kuten tiettyjen särkylääkkeiden, myynnin. Vapauttamista vastaan on kaksi viidestä vastaajasta.

Miehistä kuusi kymmenestä vapauttaisi käsikauppalääkkeiden myynnin päivittäistavarakauppoihin. Naiset ovat tässä asiassa varovaisempia, puolet naisista haluaa lääkkeitä ruokakauppoihin.

Eniten käsikauppalääkkeiden myynnin vapauttamista vastustavat vanhimmat, yli 70-vuotiaat. Heistä yli puolet pitäisi lääkkeet apteekeissa. Sen sijaan nuoremmissa ikäluokissa lähes kuusi kymmenestä vapauttaisi myyntiä.

(Katso lisää gallup-tuloksia jutun lopusta.)

Miten vaikuttaisi hintoihin?

Erikoistutkija Lauri Sääksvuori Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) pitää vapauttamista kannattavien osuutta yllättävän selkeänä.

– Ehkä olisin odottanut vähän varovaisempaa arviota.

Toisaalta Sääksvuori muistuttaa, että oleellinen kysymys on, mitä uudistuksessa tapahtuisi lääkkeiden hinnoille ja saatavuudelle.

– Jos kysyttäessä mainittaisiin, että hinnat eivät ainakaan nousisi nykyisestä, luulen että vielä useampi kannattaisi myynnin vapauttamista.

"Myytiinpä lääkkeitä missä tahansa, asiakkaan täytyy saada neuvontaa farmasia-alan ammattilaiselta"

Lääkejakelun uudistamista selvittää parhaillaan työryhmä, jonka loppuraportti valmistuu kesällä. Selvityksen toimeksiantaja on Päivittäistavarakauppa ry. Työryhmä kannattaa käsikauppalääkkeiden eli itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista tiukoin ehdoin.

– Kantamme on, ettei ole väliä, missä lääkkeitä myydään, jos kaikki reunaehdot täyttyvät, selvityshanketta johtava entinen sosiaali- ja terveysministeri ja Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä sanoo.

Työryhmän mielestä itsehoitolääkkeiden myyminen marketeissa vaatisi muutakin kuin hyllytilaa.

– Olemme lähteneet siitä, että myytiinpä lääkkeitä missä tahansa, asiakkaan täytyy saada neuvontaa farmasia-alan ammattilaiselta. Selvityksemme keskiössä ovat lääketurvallisuus sekä kohtuulliset kustannukset yhteiskunnalle ja lääkkeen käyttäjälle. Se varmistaa turvallisuuden, Hyssälä kertoo.

Sääksvuoren mukaan on vaikea arvioida, miten käsikauppalääkkeiden hinta muuttuisi, jos niitä saisi kaupoista. Paljon riippuisi markkinoista. Todennäköisesti suunta olisi kuitenkin laskeva.

– Pohjoismaisittain Suomessa apteekin kate on itsehoitolääkkeissäkin poikkeuksellisen korkea.

Sääntelyn vapauttaminen on Sääksvuoren mielestä ennen kaikkea poliittinen kysymys. Kansainvälisesti sääntelyn purkaminen on kuitenkin trendi, joka näkyy esimerkiksi nettikaupan lisääntymisenä.

– Esimerkiksi Ruotsissa on jo apteekkeja, jotka toimivat vain netissä.

Hyssälän mielestä alan uudistamiseen olisi luonteva tilaisuus sote-uudistuksen yhteydessä. Työryhmän tavoitteena on laatia niin perusteellinen loppuraportti, että sitä voisi hyödyntää mahdollisimman paljon sellaisenaan uuden lainsäädännön valmistelussa ja perusteluissa, jos uudistukseen ryhdytään.

– Asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut, mutta yhteiskunta pysyy muuttumattomana. Poliitikkojenkin on syytä miettiä, pidetäänkö näitä palveluita yllä asiakkaita vai apteekkareita varten.

Apteekkiala: Uudistukset esillä

Apteekkitoiminnan uudistamisesta on keskusteltu viime aikoina. Itsehoitolääkkeiden saatavuuden lisäksi uudistuksia on kaivattu sekä apteekkijärjestelmään että lääkkeiden hintasäännöstelyyn.

Alan vapauttaminen voisi tarkoittaa apteekkiluvan myöntämistä kaikille tietyt pätevyysvaatimukset täyttäville sekä Fimean tarveharkinnasta luopumista.

Hintojen vapauttamista perustellaan lääkemenojen kasvulla. Tällä hetkellä valtio päättää lääkkeiden hinnat ja ne ovat kaikissa apteekeissa samat.

Pitäisikö käsikauppalääkkeiden eli ilman reseptiä apteekeista saatavien lääkkeiden, kuten tiettyjen särkylääkkeiden, myynti vapauttaa päivittäistavarakauppoihin?

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .