Uhanalaiset jokihelmisimpukat saatiin lisääntymään "lemmenlomalla"

Uhanalaisten jokihelmisimpukoiden eli raakkujen kantaa on onnistuttu elvyttämään Jyväskylän yliopiston tutkimusasemalla, yliopisto kertoo.

Lokakuussa 2016 Konneveden tutkimusasemalle tuotiin vanhoja ja huonokuntoisia raakkuja, joiden viimeisimmistä lisääntymismerkeistä oli kulunut kymmenen vuotta. Yliopiston mukaan kahden vuoden "kuntoutus- ja lemmenloma" on tuottanut tulosta, ja pari viikkoa sitten jokihelmisimpukoiden ensimmäiset toukat löytyivät aseman altaista.

–  Kahden vuoden tutkimustyön ja kokeilujen jälkeen olemme onnistuneet ensinnäkin saamaan jokihelmisimpukat kutemaan altaissa, ja toiseksi saamaan jo lisääntymiskykynsä luonnossa menettäneiden raakkukantojen yksilöt kuntoutettua niin, että niiden kyky tuottaa toukkia on palautunut, sanoo Jyväskylän yliopiston professori Jouni Taskinen tiedotteessa.

Avaintekijänä on sopiva ja riittävä ruokinta, yliopistosta kerrotaan. Raakuille syötetään Amerikasta tilattavaa mikrolevävalmistetta, joka on kehitetty sinisimpukoiden ruokintaan.

Toukat on istutettu taimenen ja lohen poikasten kiduksiin, sillä muuten ne eivät kehity. Toukat kasvavat kiduksissa seuraavaan kesään asti, minkä jälkeen ne irrottautuvat ja vajoavat altaan pohjalle, josta ne otetaan talteen.

Raakkuja oli 1980-luvulla Ähtävänjoessa arviolta 50  000, kun pari vuotta sitten yksilöitä oli jäljellä vain muutama sata.