Uhka-arvioiden tekemisen laajentaminen vaatii lisäkäsiä

"Jos tällaista meiltä edellytetään, tarvitsemme lisää käsiä näiden uhka-arvioiden tekemiseen."

Poliisilla on iso urakka, jos kaikista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdään uhka-arvio. Hallitus linjasi budjettiriihessä, että näin aletaan tehdä kaikkien kielteisen päätöksen saaneista. Tarvittaessa nämä henkilöt myös otetaan heti säilöön. Uudistuksen aikataulusta ei vielä tuoreeltaan ollut tietoa.

– Jos tällaista meiltä edellytetään, tarvitsemme lisää käsiä näiden uhka-arvioiden tekemiseen, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Hän ei vielä perjantaina iltapäivällä osannut arvioida, kuinka paljon resursseja tarvittaisiin tähän lisää. Kolehmainen ei ollut vielä keskustellut sisäministeri Paula Risikon (kok.) kanssa yksityiskohdista.

– Minun täytyy keskustella ministeri Risikon kanssa, koskeeko tämä nyt kaikkia vai onko siinä mahdollisuus seuloa vielä siitä massasta jotenkin erityiset riskihenkilöt ja keskittyä niihin.

Poliisiylijohtaja ei paljasta, kuinka paljon nykyisin uhka-arvioita tehdään ja keistä kaikista.

– Se on poliisitaktiikkaa. Siinä mennään jo asioihin, joita ei voi julkisuudessa sanoa.

Yksi kysymysmerkki on se, tarvitaanko säilöönottoyksiköitä lisää ja kuinka paljon. Ministeri Risikko kertoi torstaina, että nyt käytössä olevat kaksi yksikköä ovat täynnä. Paikkoja on noin sata.

– Minun varovainen arvioni on, ettei uhka-arvion tekeminen kaikista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista muuttaisi olennaisesti tätä tämän hetken säilöönottosystematiikkaa, Kolehmainen sanoo.

Hänen tiedossaan ei ollut suorilta käsin, kuinka paljon poliisi tekee kaikkiaan päätöksiä säilöönotoista. Kielteisen turvapaikkapäätöksen lisäksi säilöönotetuissa on karkotettavia rikollisia.

STT koetti saada haastattelua aiheesta myös Maahanmuuttovirastosta. Virastosta kuitenkin viestitettiin, että kyse on poliittisesta linjanvedosta, johon virasto ei tällä erää ota kantaa.