Uhri hakattiin ja jätettiin virumaan, naapurit tiesivät epätoivotusta vieraasta – tämä tiedetään nyt Palokan henkirikoksesta

Keskiviikkona, marraskuun seitsemännen päivän aamuna kaksi miestä asioi Palokan ostoskeskuksessa. He ostivat viinaa, pelasivat veikkauspelejä ja söivät patongit aamupalaksi.

Seuraavaksi 54-vuotias ja 30-vuotias mies kävelivät vanhemman miehen asuntoon Saarijärventien niin sanotuille "Haka-taloille". Sen koommin vanhemmasta miehestä ei kuulunut mitään.

Hänen omaisensa alkoivat kaivata miestä seuraavalla viikolla. Lopulta miehen asuntoon mentiin hänen entisen avopuolisonsa avaimilla, ja mies löydettiin sängystä kuoliaaksi pahoinpideltynä. Hänen vartaloaan oli ruhjottu voimakkailla tylpillä iskuilla muun muassa päähän, rintakehään ja sukuelimiin. Sen jälkeen mies oli jätetty virumaan, kunnes hän menehtyi sisäelimiinsä syntyneisiin murskavammoihin, jotka tukkivat hengitystiet ja tukehduttivat miehen.

Maanantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa alettiin selvitellä, mitä asunnossa oikein tapahtui.

Syyttäjän mukaan nuorempi mies hakkasi vanhemman hengiltä. Miehelle vaaditaan taposta kymmenen vuoden vankeusrangaistusta.

Oikeudessa kuultiin todistajina naapureita, jotka olivat kuulleet asunnosta keskiviikkona puolen päivän jälkeen äänekästä riitelyä, kolinaa ja uhkauksia. Äänessä oli naapureiden mukaan kaksi miestä, joista aggressiivisemman ääni kuulosti nuoremmalta.

– Kuulin huudot: "Missä mun rahat on", "Anna mun rahat", "Mä tapan sut" ja "Kuole sitten", yksi naapureista kertoi.

Syytetty oli nostanut aiemmin päivällä 160 euroa, joten syyttäjä piti hyvin mahdollisena, että miesten välille syntyi kiistaa juuri näistä rahoista.

Naapureiden mukaan uhri oli aiemmin ilmaissut, että ei haluaisi päästää nuorempaa miestä asuntoonsa "syömään ruokia ja sotkemaan paikkoja". Syytetty oli yöpynyt aiemmin myös saman kerrostalon rappukäytävässä.

Yhtenä todistajana kuultiin syytetyn äitiä. Hän kertoi poikansa tulleen tapahtumapäivänä vierailulle niin aggressiivisena ja päihtyneenä, että äiti ei uskaltanut päästää poikaansa sisään. Esitutkinnassa äiti kertoi pojan sanoneen tuolloin, että: "minulla on kytät perässäni, koska olen listinyt yhden tyypin".

Tätä äiti ei käräjäoikeudessa aluksi muistanut, mutta myönsi kysyttäessä, että "taitaa tuo pitää paikkansa".

Syytetty ei itse halunnut tulla kuulluksi oikeudessa, mutta kiisti puolustuksensa välityksellä tapposyytteen ja kaiken väkivallan miesten välillä. Hän myönsi liikkuneensa surmatun kanssa Palokan ostoskeskuksessa ja olleensa tämän asunnolla, mutta pahoinpitelyn on puolustuksen mukaan tehnyt joku muu.

Puolustus vetosi muun muassa siihen, että syytetty otettiin kiinni pian oletetun tekoajan jälkeen, koska hänen äitinsä soitti poliisit asunnolleen. Miehen olemuksessa ei puolustuksen mukaan ollut kuitenkaan merkkejä verisestä ja pitkäkestoisesta pahoinpitelystä. Seuraavana aamuna mies päästettiin vapaaksi ja hänet pidätettiin taposta epäiltynä vasta viikon päästä.

Syyttäjä puolestaan muistutti, että mies otettiin ensimmäisellä kerralla kiinni "poliisilakiperusteisesti", joten hänen vaatteitaan ei tutkittu. Myöhemmin uhrin sängyltä ja paidasta taltioitiin kengänpainauma, joka sopii kuvioinniltaan syytetyn kenkiin – mutta myös moniin muihin kenkiin.

Puolustuksen mielestä syyttäjällä on vain aihetodisteita. Oikeudessa keskusteltiin muun muassa siitä, että asunnossa alkoi riitelyn jälkeen soida Metallican musiikki, joka ei kuulunut uhrin suosikkeihin.

– Esitutkinnan ja todistelun perusteella ei voi jättää pois laskuista sitä, että asunnossa on saattanut käydä joku muukin, puolustuksen asianajaja Matti Reinikainen sanoi.

Uhrin poika vaatii syytetyltä 8 000 euron korvauksia läheisen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä. Lisäksi häntä vaaditaan korvaamaan 4 949 euron hautajaiskulut.

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina. Syytetty on vastustanut mielentilansa tutkimista, vaikka hänen asianajajansa on sellaista esittänyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .