Uimalakki ehkäisee kesän yleisintä tautia, joka piinaa vesipetoja

Lapset ja muut paljon vedessä viihtyvät kärsivät kesäisin yhteisestä ongelmasta: korvakäytävän tulehduksista. Tulehdus on kivulias ja voi turvottaa korvakäytävän ihoa. Onneksi tulehdus on helppo ehkäistä, mikäli seuraa korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri Yrjö Qvarnbergin vinkkiä.

Qvarnbergin mukaan uimalakki apunaan vaseliinilla höystetyt vanutulpat ehkäisevät taudin lähes varmasti.

– Minulla on puolipäivätöissä kesäaikaan parhaimmillaan 75 prosenttia potilaista tästä vaivasta kärsiviä. Joka päivä on vähintään yksi, joskus todella monta, hän kertoo.

Qvarnbergin mukaan kaikkien potilaiden yhteinen sairauden aiheuttaja on runsas uiminen. Veden jääminen korvaan ja kosteus voi aiheuttaa muhimalla suurtakin ärsytystä.

– Potilaiden ikähaitari kattaa lähes kaikki sukupolvet. Aivan pienet vauvat ja taaperot eivät ui niin paljon, mutta potilaita on 9-vuotiaasta aina kuusikymppiseen asti.

Korvakäytävän tulehdus on täysin eri asia kuin tavallinen korvatulehdus. Hoitaminenkin on hankalampaa, sillä tavalliset antibiootit eivät pure, vaan tarvitaan paikallishoitoa.

– Pahimmillaan taltuttamisessa voi mennä viikkokin, vaikka usein selvitään muutamalla päivällä. Tarvitaan myös mekaaninen puhdistus. Antibiootit voivat jopa pahentaa tilannetta. Tietysti luonto voi parantaa, mikäli lopettaa uimisen, Qvarnberg sanoo.

Hän on suositellut keinoaan uimalakin ja tuppojen yhdistelmästä lapsille ja heidän vanhemmilleen jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Palaute on ollut positiivista.

– Se estää veden menemisen korvaan kokonaan. Kivusta kärsivät lapset ovat mielihyvin pitäneet päässään lakkia, kun ovat päässeet uimaan. Muutoinhan uiminen olisi mahdotonta.

Samaa viritystä käyttävät myös lapset, joilla on korvissaan putket.

– Varokeinoja kannattaa käyttää paljon, vaikka putkia ei olisikaan. Lämpimissä vesissä uidaan tällaisilla keleillä paljon, ja pienellä panostuksella saadaan mahdollisesti aikaan iso helpotus.

Qvarnbergin mukaan hänen klinikallaan korvakäytävän tulehdusten jälkeen yleisin vaiva on kurkun tulehdukset. Niitä on kuitenkin huomattavasti vähemmän, eikä bakteeritulehduksiin ole vastaavaa ehkäisykeinoa.

Kuvassa olevat pojat uivat vuoden 1988 hellekesällä lakit päässä. Korvakäytävän tulehdukselta vältyttiin korvat suojaamalla, ja nykyään pojat ovat jo jättäneet korvakivut kauas taakseen yli kolmekymppisinä. Qvarnberg on käyttänyt kuvaa esimerkkinä potilaille siitä asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .