Uistelijat boikotoivat Päijännettä – lupamaksutuotot silti ennallaan

Päijänteellä kalastava viehekalastaja joutui tänä vuonna pulittamaan entisen 70 euron sijaan 140 euroa.

Päijänteen viehekalastuslupien boikotti ei näy kesän kokonaistuotoissa, Pohjois-Päijänteen kalastusalueelta kerrotaan. Jyvässeudun uistelijat suivaantuivat luvan kallistumisesta keväällä ja päättivät jättää Päijänteellä kalastamisen.

Päijänteellä kalastava viehekalastaja joutui tänä vuonna pulittamaan entisen 70 euron sijaan 140 euroa. Samalla vapojen määrä rajoitettiin kuuteen.

– Ei tässä lajissa ole mitään ideaa, jos ei saa kalastaa useilla vavoilla, Jyvässeudun uistelijat ry:n puheenjohtaja Vesa Saikkonen kertoo.

– Ehdotimme rajoitukseksi kymmentä vapaa. Näin toimitaan Ruotsissa sekä monissa kilpailuissa.

Boikotti on sujunut hyvin. Saikkosen mukaan vetouistelijoita ei ole tänä kesänä Päijänteellä juuri näkynyt.

– Tarkoituksena oli järkevöittää lupien rajoituksia ja hintaa. Kymmenet jäsenemme ovat osallistuneet ja olemme vetäneet yhtä köyttä, Saikkonen kuvailee.

Tieto boikotista levisi nopeasti.

– Tiedotimme asiasta sähköpostilistan ja puskaradion kautta. Kun kulki keväällä seuran takki päällä, niin kalamiehet tulivat juttelemaan boikotista ja kertoivat kannattavansa sitä.

Boikotti koski myös Leppävettä.

– Ohjeistimme hankkimaan alueen luvat Oravasaaren kalastuskunnan kautta, sillä sieltä luvan sai ilman vaparajoitusta ja edullisemmin.

Toiveissa on, että lupakäytännöt muuttuvat ja maksut pysyvät kohtuullisina. Jos näin ei tapahdu, boikottia jatketaan.

– Muuten jatkamme tämän kesän malliin. Nyt retkemme ovat suuntautuneet merelle, Poriin ja Kokkolaan. Parhaillaan meitä on ollut yli 10 veneellistä. Siellä pääsee kalastamaan merilohta vain kalastonhoitomaksun hinnalla.

Aikaisemmin kalastusretkiä on tehty Päijänteelle hyvän sijainnin takia.

Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Timo Meronen arvioi, että luvista saatavat tulot pysyvät totutulla tasolla boikotista huolimatta.

– Voi olla, että rahallisesti ylitämme viime vuoden tuloksen, mutta määrällisesti lupia on mennyt vähemmän. Tarkkaa arvioita en pysty antamaan, sillä lupia pystyy ostamaan eri paikoista esimerkiksi käteisellä.

Tähän mennessä nettimaksuja on jo kertynyt noin 15 000 euron edestä Pohjois-Päijänteeltä. Määrä vastaa viime kesän tuottoa.

Myös Pohjois-Päijänteen kalastusalueen hallituksen puheenjohtaja Ari Seppälä uskoo tulojen pysyvän entisellään. Tuloilla rahoitetaan muun muassa laajaa kalastustutkimusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .