Näin suuri on ulkomaalaisten lukuvuosimaksu yliopistoissa

Helsingin yliopisto alkaa periä 10 000–25 000 euron lukuvuosimaksuja muualta kuin EU- ja Eta-maista tulevilta uusilta kandidaatti- ja maisteriopiskelijoilta. Summista päätetään aloittain, ja periminen alkaa elokuussa 2017.

Jokaista kuukautta kohti maksu olisi näin ollen enintään 2 000 euroa, kun koko lukuvuosimaksun minimiksi on säädetty 1 500 euroa.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen on aloitettava periminen viimeistään syyskaudella 2017. Vieraskielistä opetusta saavia tutkinto-opiskelijoita laskutetaan, ei esimerkiksi vaihto-opiskelijoilta.

Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto perivät 5 000–12 000 euron ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 6 000–8 000 euron maksuja kokeilussa vuonna 2012.

Sittemmin LTY on kertonut alkavansa periä 10 000 euron lukuvuosimaksua.

Jyväskylässä mietitään vielä

Esimerkiksi Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoissa maksujen suuruutta mietitään vielä.

– En usko, että yliopistojen välille tulee megaluokan eroja, tai ei ainakaan pitäisi, sanoo Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Itä-Suomen yliopistossa oli edellisvuonna 1 050 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa, joista 910 tuli muualta kuin EU- ja ETA-maista.

– Eniten opiskelijoita oli Venältä, Pakistanista ja Kiinasta. Sen jälkeen tulivat Ghana, Nigeria, Bangladesh ja Intia, kertoo kansainvälisten asiain päällikkö Anitta Etula.

– Muissa Pohjoismaissa maksujen käyttöönotto laski aluksi opiskelijamääriä, mutta vähitellen tilanne on korjaantunut, Etula sanoo.

Opiskelijoiden vähenemiseen alkuvaiheessa on varauduttu myös esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoulussa, kertoo johtaja Tuula Kilpinen, jonka mukaan maksuista on käyty lähetekeskustelua.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskeli noin 20 000 ulkomaalaista, joista 77 prosenttia tuli EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta. Luvut ovat vuodelta 2014.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .