Ulkomaista riistalihaa epäillään myydyn kotimaisena eri puolille Suomea – tiedossa ei ole, että olisi aiheuttanut vaaraa kuluttajille

Ulkomaista riistalihaa epäillään myydyn kotimaisena eri puolille Suomea, kertoo Pohjanmaan poliisi. Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että eteläpohjalaisen pienyrityksen vuokratiloissa on laitettu lihapakkauksiin merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Riistalihat on myyty pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut, että Joupin Meklarin myymä liha olisi aiheuttanut vaaraa kuluttajille.

–  Tosin sitä mahdollisuutta ei voida sulkea poiskaan. Näin on siksi, että emme tiedä lihan alkuperää tai käsittelytapaa, kertoi Ruokaviraston osastonjohtaja Leena Räsänen STT:lle.

Ruokavirasto on määrännyt yrityksen kaikki lihatuotteet hävitettäviksi, koska pakkausmerkintöjen epäselvyyksien vuoksi ei pystytä oleman varmoja tuotteiden sisällöstä, alkuperästä eikä elintarviketurvallisuudesta.

Yrityksen omistaja vangittiin todennäköisin syin epäiltynä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa perjantaina. Jutun rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Niistä epäillään sekä yrityksen vastuuhenkilöä että työntekijää.

Myynnin epäillään jatkuneen vajaat 3 vuotta

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Tiloissa on poliisin mukaan kuitenkin myös käsitelty ja pakattu riistalihaa.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena.

–  Myytyä lihaa on ollut arviolta 2  500 kiloa vuosittain. Poliisin antamien tietojen mukaan myynti on jatkunut vajaat kolme vuotta, Räsänen lisäsi.

Hänen mukaansa nyt julki tulleen kaltaiset petosepäilyt ovat Suomessa harvinaisia.

–  Alkuperämerkintöjen ongelmia tulee joskus esiin, mutta tähän tapaukseen liittyy aika monenlaisia epäilyjä.

Jutun rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Niistä epäillään pohjalaisyrityksen vastuuhenkilöä ja työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kommentti: Repimisestä rakentamiseen

Kyyjärveläisen Ilpo Sääksjärven elämä on muuttumassa irtisanomisen seurauksena – "Olen miettinyt, millä tavalla työnantaja valitsee irtisanottavat"

Henkilöauto päätyi yöllä ojaan Saarijärvellä – kuljettajaa ei löydetty

Yön uutiskooste: Oslossa ylipistosairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta, Wall Streetilla heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Opettajankoulutukseen hakeville on tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteinen soveltuvuuskoe – “Sukupuoli ei ole arviointikriteeri”

Ajatustyössä täytyy osata sanoa ei – keskitytkö oikeisiin asioihin?

Tiesitkö, että ilman karkauspäivää talvi osuisi ennen pitkää heinäkuulle? – Säynätsalolainen Hanne Hytönen täyttää tänään sekä 36 että 9 vuotta

Uutissuomalainen: Kaksi viidestä kannattaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ottamista Kreikan pakolaisleireiltä – kolmasosa vastustaa

USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"

Helmikuu päättyykin vasta tänään – karkauspäivää pidettiin pitkään nurinkurisuuden päivänä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.