Ulkoministeriöllä yli sata kriisiharjoitusta vuodessa

Ulkoministeriö varautuu ulkomailla eri kriisitilanteisiin, kaappauksiin ja panttivankitilanteisiin yli sadalla harjoituksella vuodessa. Vuosittain on useita konkreettisia vaaratilanteita, uhkailuja työntekijöitä kohtaan, ryöstöjä ja jonkin verran tiloihin tunkeutumisia, kerrotaan ministeriön turvallisuusyksiköstä.

Suomella on yhteensä 89 edustustoa. Uhkatilanteissa kohteina ovat pääasiassa yksittäiset työntekijät, ei ulkoasiainministeriö tai Suomi. Ulkoministeriön turvallisuusjohtaja Ari Lahtelan mukaan merkittävin viime vuosien turvallisuuden vaaratilanne oli maaliskuussa 2012 Syyriassa, jolloin jouduttiin evakuoimaan edustusto Damaskoksesta turvaan.

– Turvallisuusasioissa järjestetään uusille työntekijöille perehdytyskoulutus, minkä jälkeen annetaan erityiskoulutusta eri alueille siirtyville henkilöille. Lisäksi korkeauhkaisiin edustustoihin siirtyville on omia täsmäkoulutuksia, Lahtela kertoo.

Lahtelan mukaan henkilökunnan asenne on lopulta keskeisin oma toimi, millä voidaan rajata turvallisuusriskejä. Jos terveys tai henki on konkreettisesti uhattuna, tulee riskiä rajata vartioinnilla, turvamiehillä tai viime kädessä evakuoinnilla.

– Turvahenkilöstöä tarvittaneen enenevässä määrin tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.