Ulkoministeri Soini: Euroopan kohtalonkysymys on Afrikka – "tuettava koko Euroopan voimin"

Soini peräänkuulutti suhteita Yhdysvaltojen kanssa, Ruotsin kanssa ulkopoliittista yhteistyötä kehitetään.

Euroopan yksi kohtalonkysymyksistä on Afrikka ja manner on saatava kestävän kehityksen tielle, ulkoministeri Timo Soini (uv.) arvioi. Soini puhui suurlähettiläskokouksessa Helsingissä.

Soinin mukaan ongelmat voidaan voittaa vain menemällä niiden juurille ja tekemällä siellä vaikutustyötä. Soini totesi, että tie on pitkä, mutta se tuottaa tulosta.

– Ilmastonmuutos heikentää elinolosuhteita, väestö kasvaa ja konfliktit piinaavat. Ilman kehitystä ja turvallisuutta ei ole todellista näkymää, että muuttoliikepaine laantuisi.

Soini peräänkuulutti talouskasvun ja turvallisuuden parantamista Afrikassa.

– Ei riitä, että yksittäinen maa, kuten Libya, saadaan jaloilleen. Afrikkaa on tuettava koko Euroopan voimin ja yhteistyötä on tehtävä entistä määrätietoisemmin..

 

Ruotsin merkitys suuri

 

Ulkoministerin mukaan Suomen ja Ruotsin yhteistyö puolustuspolitiikassa on hyvällä mallilla. Soini totesi, että yhteistyötä pitää vahvistaa ulkopolitiikan koko skaalassa ja näin myös tehdään.

Itämeren alueen turvallisuuden Soini sanoi olevan Suomelle olennainen.

– Mutta jännite omalla lähialueella on kasvanut Venäjän toimien takia, Soini kommentoi.

Soini sanoi, että Suomi haluaa olla EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten kykyjen kehityksen kärjessä. Hänen mukaansa meillä Eurooppana on oltava kyky vaikuttaa haasteisiin.

– Yksi ulkopolitiikkamme olennainen pyrkimys on tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan. Olla pöydässä eikä porstuassa. Puhumattakaan siitä, että olisimme pihalla.

 

Transatlanttinen yhteistyö keskeistä Euroopalle

 

– Washingtonin päivänpolitiikassa ei ole näemmä tylsää päivää, Soini aloitti puhuessaan transatlanttisesta Eurooppa-suhteesta.

– Mutta yhteistä perustaa ei pidä unohtaa – Yhdysvaltoja ja Eurooppaa yhdistävät monet siteet. Maailman haasteet on parempi kohdata yhdessä kuin erikseen. Mikään ei ole koskaan yhdestä miehestä kiinni, eikä politiikan suhdanteista.

Soini sanoi, että yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on keskeistä Euroopalle.

Pohjois-Korean tilanteesta Soini sanoi, että maan ydinaseet ja ohjuskokeet ovat uhkatekijä, koko kansainvälisen yhteisön yhteinen ongelma.

– Ongelmaa ei ratkaista ilman Kiinaa, Soini totesi.

Soini sanoi, että Suomea kiinnostavat konkreettiset tulokset, joita voidaan saada aikaan vain niin, että ydinaseriisunnasta ovat keskustelemassa ydinasevaltiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ulkoministeri Soini: Euroopan kohtalonkysymys on Afrikka

Ulkoministeri Soini: Vain oikeusvaltiona voitamme terrorismin