Ulkoministeri Tuomioja: "Rahapolitiikka tärkeä EU-vaaliteema"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi vappupuheessan muun muassa Euroopan unionin tilannetta.

– Euroopan parlamentin vaalit lähestyvät ja tällä kertaa ne näyttävät onneksi jo herättäneen suurempaa mielenkiintoa kuin aikaisemmat vaalit, joissa osanotto on jäänyt kaikissa maissa alhaiseksi ja vaalikamppailu enemmän sisäpoliittisten kuin EU-kysymysten hallitsemaksi. Nyt Eurooppa-tason kysymykset näyttävät muodostuvan keskeiseksi ja niissä kulkee myös selvä jakolinja Euroopan poliittisten puolueperheiden kesken.

Tuomioja pitää aiempaa suhtautumista joiltain osin kritiikittömäksi.

– Niinpä vielä kaksi vuotta sitten koko euroeliitti oli kuuliaisesti hyväksymässä Euroopan oikeistojohtajien kokouksessa sovittua, vakauskriteereitä edelleen tiukentavaa finanssipaktia. Minäkin saatoin siitä todeta vain, että parhaassa tapauksessa se on harmiton, mutta pahimmassa katastrofaalinen. Sama kritiikittömyys koskee myös eurokriisin hoitoa, mikä on, markkinavoimien säikyttämisen pelossa, tapahtunut yhden ainoan kulloinkin auktorisoidun vaihtoehdon nimeen vannoen.  Vielä oppositiossa saatoimme suomalaisina sosialidemokraatteina äänestää Kreikan ensimmäistä tukipakettia vastaan. Näimme ettei se sijoittajavastuun puuttuessa tulisi toimimaan eikä riittämään, missä olimme oikeassa.

Suomen kokoisen maan hallituksen rahkeet eivät yksin ole riittäneet valitun linjan muuttamiseen, mutta olemme tämän hallituksen toimin sentään voineet varmistaa itsellemme vakuusvaatimuksilla hivenen muita turvatumman aseman sekä hivuttamaan vähitellen myös sijoittajavastuuta mukaan uusiin eurokriisien toistumisen ehkäisemiseksi tehtyihin ratkaisuihin. Saksalaisjohtoisen valtavirran myötäily on Suomen hallituksen oikeistolle ollut luontevaa, vasemmistolle se on ollut taipumista olosuhteisiin, joita emme yksin voi muuttaa.

Tuomiojan mukaan Ukrainan kriisissä eletään lähiaikoina ratkaisevia hetkiä.

– Lähipäivät ja –viikot näyttävät onko Ukraina mahdollista saattaa tätä tarkoittavalle kehityspolulle. Jännitteiden kärjistymisen estäminen ja niiden purkaminen on ensimmäinen asia ja siinä nopeasti lisättävät ETYJ:in tarkkailijat ovat tärkeässä asemassa. Fyysisesti he eivät voi mennä minnekään väliin, mutta mitä enemmän paikalla on tarkkailevia silmiä ja korvia sen paremmat mahdollisuudet on välttää väkivaltaisuuksien leviäminen ja avata sellainen tie kestävälle neuvotteluratkaisulle, jota ensi viikon lopulla neljän osanottajan - Ukraina, Venäjä, Euroopan Unioni ja USA – ryhmässä tulee hakea.

Tuomioja puhui vappuna Hangossa ja Leppävaarassa.

Tuomiojan puhe: "Rahapolitiikka tärkeä EU-vaaliteema"