Ulkopuolinen selvitys kirkon hankkeista – taustalla miljoonia tappiota tehnyt keskittämishanke

Kirkon it-ratkaisuista on päätetty teetättää ulkopuolinen selvitys. Asiasta päätettiin kirkolliskokouksessa Turussa keskiviikkona. Samalla kirkolliskokous päätti, ettei uusia tietohallintoa koskevia hankkeita käynnistetä ennen kuin selvitys on valmistunut.

Päätöksen mukaan teetetään "kattava ja riippumaton" selvitys, jossa tarkastellaan kirkon keskushallinnon vastuulla olevien it-hankkeiden vaikutuksia seurakunnille toiminnallisesta ja taloudellisesta näkökulmasta.

– On hyvä, että arvioidaan ulkopuolisen silmin, Jyväskylän seurakunnan talouspäällikkö Markku Laitinen sanoo.

"Pitäisikö harkita radikaalimpia suunnanmuutoksia"

Selvityksessä tarkastellaan kirkon it-palveluita kokonaisuudessaan, mutta yksi painavimmista perusteista selvityksen teettämiselle on tyytymättömyys kirkon palvelukeskukseen (Kipa). Kipan oli tarkoitus tuoda säästöjä kirjanpidon ja palkanlaskennan keskittämisellä, mutta luvatut säästöt ovat monessa seurakunnassa jääneet haaveiksi. Uutissuomalainen kysyi selvityksen taustoja kahden suuren seurakunnan talouspäälliköiltä.

Uutissuomalainen kertoi toukokuussa, että säästöjen sijaan Kipa on tehnyt viidessä vuodessa liki 20 miljoonaa euroa tappiota. Keskittäminen on maksanut Kirkon keskusrahastolle arvioiden mukaan 36–40 miljoonaa euroa.

– Onko mahdollista saada aikaan kehitystä vai pitäisikö harkita radikaalimpia suunnanmuutoksia, Laitinen pohtii.

Selvityksen pohjalta täytyy Laitisen mielestä olla tarvittaessa mahdollista myös se, että koko Kipa "pistetään hyllylle".

– Otettaisiin uutta vauhtia ja katsottaisiin asiaa uudestaan. Onhan valtiollakin ollut hankkeita, joita on valmisteltu pitkällekin ja sitten onkin tultu siihen tulokseen, että on parasta pistää hanke hyllylle, Laitinen sanoo.

– Olen osittain samaa mieltä, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän talouspäällikkö Margareta Back.

– Kipa on tuonut meille myös positiivista muutosta, mutta parantamisen varaakin on, Back jatkaa.

Selvitys valmistunee marraskuuhun 2018 mennessä

Laitisen mielestä kirkko on nojannut liian paljon ulkopuolisten asiantuntijoiden arvioihin, eikä lopputulos vastaa sitä, mitä on tilattu ja mitä tarvitaan.

– Tiedetään, että Kipan kehittämistyössä on ollut merkittävästi konsultteja mukana. Osattiinko siinä vaiheessa arvioida riittävän syvällisesti kirkon omat tarpeet?

Backin mukaan Helsingissä oltiin jo varsin pitkällä sähköisten järjestelmien käytössä ennen keskitettyä taloushallintoa.

– Aikaisempiin toimiviin järjestelmiimme verrattuna nämä nykyiset ovat vähän kankeita ja hyvin riippuvaisia järjestelmän toimittajasta, Back perustelee.

Kuulostaa siltä, että järjestelmien myyjät ovat onnistuneet myymään palveluitaan kirkolle vähän liiankin hyvin?

– Minä en sanonut sitä ääneen, mutta voi sanoa, että siltä se meidän näkökulmasta näyttää, Back sanoo.

Aloite ulkopuolisesta selvityksestä tuli keväällä kirkolliskokouksen edustajilta. Sen oli allekirjoittanut 50 edustajaa. Selvityksen on tarkoitus valmistua niin, että se voidaan käsitellä vuoden päästä marraskuussa kirkolliskokouksessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .