Ulvilan murhan ex-tutkinnanjohtaja kiisti rikossyytteen

Ulvilan murhan ensimmäinen tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti vetosi oikeudessa kiireeseen ja tutkinnan nopeuttamiseen, kun hän perusteli epäillystä otetun kuvan lähettämistä Anneli Auerille kesällä 2007.

Joutsenlahti vetosi maanantaina Satakunnan käräjäoikeudessa myös kesälomien aiheuttamaan työruuhkaan ja tietämättömyyteen päivitetyistä säännöksistä.

Ex-tutkinnanjohtaja kiisti syyllistyneensä virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Joutsenlahti korosti, ettei hän ollut tahallisesti yrittänyt vaikuttaa kuvan lähettämisen jälkeen tehtyihin tunnistuksiin.

- Ajattelin saavani näin ehkä suljettua pois yhden tutkintalinjan. Syy kuvan lähettämiseen oli tutkinnan nopeuttaminen, Joutsenlahti selitti.

Kuvan saanut Anneli Auer kertoi kuitenkin kuvassa huputettuna esiintyneessä miehessä olevan ehkä jotain tuttua.

- Sitten en voinut enää vetää käsijarrusta, sanoi ex-tutkinnanjohtaja.

Turun vankilasta videoyhteyden avulla todistanut Auer kertoi Joutsenlahden pyytäneen vilkaisemaan sähköpostiin lähetettyjä kuvia ja poistamaan ne sitten koneelta. Tämä oli myös Auerin mukaan pyytänyt, ettei Auer kerro kuvista kenellekään.

Syytteen mukaan valokuvatunnistus ei ollut lainmukainen eikä luotettava.

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän mukaan huppukuvan jälleen kahdeksalla kuvalla tehdyn valokuvatunnistuksen ongelmana oli se, että Auer tiesi poliisin epäilevän kuvan miestä.

Auer osallistui myös vartaloprofiilin tunnistukseen, jossa viiden hengen ryhmä oli puettu valkoisiin haalareihin kasvot osin peitettynä.

Syytteen mukaan Joutsenlahti vaati epäillyn vangitsemista heinäkuussa 2007 osin näihin tunnistuksiin vedoten, eikä hän siinä yhteydessä kertonut Auerille toimittamastaan huppukuvasta.

Syytön mies vangittiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Viron poliisi: Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

Sunnuntai on lämmin, lumi ja räntä pysymässä Keski-Suomen yläpuolella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.