Tässä esimerkki, kuinka ilotulitteet pelästyttävät eläimiä – kuva suomenhevosesta kertoo kaiken

Hevonen oli kiipelissä reilut puoli tuntia. Pelastuslaitos sai ilmoituksen avuntarpeesta kuuden aikaan.

Hevonen jäi lantiostaan kiinni karsinan oveen Laukaan Kuusassa vähän aamukuuden jälkeen tiistaina. Tallin omistaja Malanja Mieskonen kertoo, että hän oli juuri viemässä viereisestä karsinasta hevosta ulos, kun talliin jäänyt Umpisolmu-tamma yritti hypätä oven yli.

Mieskonen kertoo, että hevosten karsinoiden välillä on kaksiosainen ovi, jonka ylempi osa oli auki.

– Huomasin, että hevoset olivat levottomia uudenvuoden ilotulitusten jäljiltä, eivät ne yleensä yritä omin avuin ulos. Kun tulin takaisin talliin hakemaan toista hevosta, se oli hypännyt karsinoiden välisen oven yli siten, että sen etujalat olivat maassa toisessa karsinassa ja takajalat omassa karsinassa olevan kynnyksen päällä, Mieskonen kertoo.

Mieskonen ei uskaltanut yrittää itse saada hevosta pois kiipelistä, vaan soitti palokunnan hätiin. Kun palokunnan saapumisessa kesti, hän pyysi myös naapurissa sijaitsevan Haapasalon tilan isäntää Seppo Hirvosta avuksi.

– Lopulta kaikki apujoukot saapuivat paikalle samaan aikaan. Kun palomiehet arvioivat tilannetta, hevonen hypähti ja sen alla oleva ovi hajosi, Mieskonen kertaa tapahtumien kulkua.

Mieskosen mukaan hän ja Hirvonen saivat hajonnutta ovea siirretyksi siten, että Umpisolmu pääsi irti. Palokunnan apua ei lopulta tarvittu. Tamma selvisi säikähdyksellä: vain mahakarva meni vähän ruttuun. Umpisolmu oli jumissa reilun puolen tunnin ajan.

Umpisolmu on Mieskosen ystävän Maria Kekaraisen 12-vuotias tamma, joka asuu Mieskosen tallissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .