Unicef varoittaa yksin saapuvien turvapaikanhakijalasten hyväksikäytöstä

Yksin Suomeen saapuvia turvapaikanhakijalapsia uhkaa muun muassa hyväksikäyttö, varoittaa Unicef. Lastenjärjestön mukaan ilman huoltajaa maahan tulevien turvapaikanhakijalasten vastaanotossa on Suomessa vakavia puutteita. Unicefin mukaan näistä lapsista katoaa Euroopassa arviolta puolet.

Unicefin mukaan yksin liikkuvat lapset tulisi tunnistaa jo rajalla, josta heidät pitäisi ohjata lastensuojelun ammattilaisten tukemana turvapaikan hakuun ja vastaanoton piiriin.

– Alaikäisten saapuminen pitää saada lastensuojelun ammattilaisten koordinoitavaksi. Sitä ei voi jättää vapaaehtoisille toimijoille, ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrän noustessa myös yksin liikkuvien lasten määrä nousee. Elokuuhun loppuun mennessä alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli saapunut Suomeen yksin jo yli viisisataa.

Torniossa tänään vasta yksittäisiä tulijoita

Tornion järjestelykeskukseen on saapunut tänään vasta yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Poliisin mukaan viime aikoina aamupäivät on yleensäkin olleet rajalla iltoja hiljaisempia, ja ensimmäinen linja-auto oli yhden maissa iltapäivällä vasta saapunut Ruotsin puolelta rajalle. Tuolloin ei vielä tiedetty, montako turvapaikanhakijaa sen kyydissä mahdollisesti oli.

Järjestelykeskus avattiin Torniossa eilen. Ensimmäisen päivän aikana sinne saapui hieman yli 500 turvapaikanhakijaa. Koko maassa turvapaikkahakemuksia rekisteröitiin eilen 645 kappaletta, mikä on päiväkohtainen ennätys.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoi STT:lle aamulla, että jo nyt on selvää, että syyskuussa Suomessa tehdään enemmän turvapaikkahakemuksia kuin koko alkuvuonna yhteensä.