Upeat kelit lomalaisille! – Sää poutaantuu ja pakastuu

Sää todella suosii ensi viikon hiihtolomalaisia. Päivystävä meteorologi Jari Tuominen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Keski-Suomen kelit muuttuvat ensi viikoksi ihanteellisiksi ulkoilulle.

– On tulossa hyvin erilainen viikko, verrattuna kuluneeseen viikkoon. Sää muuttuu pilvipoutaisammaksi ja selkeämmäksi, mutta myös viileämmäksi. Pakkasta on päivisin luvassa kolmesta kuuteen astetta, Tuominen toteaa.

Tuomisen mukaan vielä lähipäivinä on odotettavissa lumisateita, kun matalapaineen keskukset kulkevat Keski-Suomen yli.

– Vielä lauantaina voi tulla muutamia senttejä lunta, mutta sunnuntaiaamuksi kirkastuu. Todella hyvä ulkoilusää siis tiedossa.

Kirkastuva sää tarkoittaa Tuomisen mukaan myös sitä, että lämpötilojen vuorokausivaihtelut kasvavat. Aurinko lämmittää päivisin jo keskisessäkin Suomessa, mutta selkeinä öinä lämpötila voi pudota jopa viiteentoista pakkasasteeseen.

Erityisesti vapaa-ajan sää kiinnostaa

Sää kiinnostaa ihmisiä vuodenajasta riippumatta, erityisesti tavallisesta poikkeavien sääilmiöiden aikaan. Tämä näkyy myös säätietoja tuottavien palvelujen käyttäjämäärissä.

– Kävijämäärissä näkyy välillä piikkejä, erityisesti jos säässä tapahtuu jotain mielenkiintoista. Esimerkiksi jos syysmyrsksy tai lumimyräkkä on lähestymässä se näyttäisi herättävän ihmisissä kiinnostusta seuraamaan säätä tarkemmin, toteaa Annika Franck Forecalta.

Kävijämäärien perusteella näyttää siltä, että vapaa-ajalla vallitseva sää kiinnostaa arjen kelejä enemmän.

– Lomakausina näkyy, että sää on tärkeässä roolissa ja sitä seurataan ilmeisesti hieman enemmän. Samoin loppuviikkoa kohden, eli usein viikonlopun lähestyessä, näkyy sivulatauksissa pientä nousua, Franck kertoo. Parhaimmillaan www.foreca.fi-sivustolla on Franckin mukaan ollut tänä vuonna keskimäärin 10 miljoona sivulatausta viikossa.

Ilmatieteen laitoksen sivuilla on Jari Tuomisen mukaan parhaimmillaan vajaat puoli miljoonaa kävijää päivittäin.

– Tarkkoja kävijämääriä minulla ei ole antaa, mutta muistelen, että parhaimmillaan esimerkiksi kesän ukkoskuurojen aikaan kävijäpiikit voivat olla 300 000 – 400 000 kävijää päivässä, Tuominen kertoo.

Mobiilisovellus päihittämässä perinteisen mittarin

Sekä Ilmatieteen laitos että Foreca tarjoavat sääennusteet myös mobiilisovelluksissa, joista säätiedot voi vilkaista vielä nettisivujakin näppärämmin. Nykyään voi olla jopa helpompaa vilkaista lämpötila kännykästä kuin tihrustaa lukemaa lämpömittarista. Annika Franckin mukaan Forecan sovelluksen suosio on ollut jatkuvassa kasvussa sen käyttöönotosta vuonna 2012 lähtien.

Älypuhelinsovelluksien vahvuutena on vaivattomuuden lisäksi informaation runsaus. Siinä missä perinteinen lämpömittari kertoo pelkän lämpötilan, mobiilisovelluksesta voi tarkistaa voimassa olevat liikennesään varoitukset tai vaikkapa sadetutkan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .