Upseeriliitto vastustaa uuden laillisuusvalvontakanavan käyttöönottoa – puheenjohtaja kutsuu uudistusta stasikanavaksi

Upseeriliitto on asettunut vastahankaan uuden laillisuusvalvontakanavan käyttöönoton suhteen. Uusi kanava mahdollistaa verkon välityksellä tehtävän, nimettömän ilmiannon puolustusvoimain työntekijöistä. Liitto pitää valitettavana, että sen mukaan jo kerran hylätty järjestelmä otetaan käyttöön ilman ennakkovaroitusta.

– Muussa valtion hallinnossa vastaavista kanavista ei ole hyviä kokemuksia. Epäillyksi leimattujen virkamiesten osalta piinaava epäilys voi kestää pitkäänkin. Totuus selviää usein vasta oikeusprosessien kautta, Upseeriliitto kritisoi tiedotteessaan.

Liiton puheenjohtajan, everstiluutnantti Ville Viidan mukaan tällaisessa "löysässä hirressä" voi joutua roikkumaan jopa vuoden-pari.

– Siellä ollaan ylityöllistettyjä. Eikä tällainen ilmiantojärjestelmä ainakaan auta asiaa. Ainoa ratkaisu nopeampaan käsittelyyn olisi lisätä työvoimaa, Viita kertoo Keskisuomalaiselle.

Liiton mukaan nimettömät ilmiannot ovat olleet mahdollisia jo aiemminkin ilmoituksilla esimiehille ja kirjeitse.

– Esitetty tietojärjestelmään lisättävä ilmoitusmahdollisuus ei siis tuo erityisesti mitään uutta keinoa epäiltyjen epäasiallisuuksien selvittämiseen.

Upseeriliitto pelkää perättömien ilmiantojen määrän kasvavan.

– On riski, että nimettömät ilmiannot johtavat kyräilyyn ja työilmapiirin merkittävään heikkenemiseen. On mahdollista, että epäasialliseksi koettu ilmoitus aiheuttaa ilmoituksen tekijän joutumisen syylliseksi epäillyksi esimerkiksi yleisen palvelusohjesäännön rikkomisesta.

Liittoa huolettaa upseerien oikeusturva

– Monissa muissa länsimaissa asevoimissa työnantaja järjestää sotilaslakimiehen tai vastaavan avustamaan epäiltyä. Puolustusvoimat ei ole esitetyssä suunnitelmassaan muuttamassa rikoksesta tai epäasiallisesta käyttäytymisestä epäillyn oikeuksien puolustamista, vaan sen katsotaan olevan jatkossakin epäillyn omalla vastuulla.

Liiton mielestä syytetyn tulee saada tietoonsa ne tiedot, jotka ovat aiheuttaneet tutkinnan.

– Nimettömän ja salaiseen ilmiantoon kannustaminen ei siis ole toteuttamiskelpoinen malli, koska ilmiannon perusteista ei ilmoiteta epäillyille.

Upseeriliiton puheenjohtaja lyttää järjestelmän

Puheenjohtaja Viita ilmaisee viestintäpalvelu Twitterissä pettymyksensä varsin suoraan sävyyn.

– Älkää heikentäkö sotilaiden työilmapiiriä. #stasikanava.

 

Viimeisellä aihetunnisteellaan hän viittaa Itä-Saksan salaiseen poliisiin, joka teki pidätyksiä nimettömien vihjeiden pohjalta.

Viita kertoo Keskisuomalaiselle, että liiton tiedotteessa mainitut ongelmat muualla valtion hallinnossa on todettu esimerkiksi poliisissa.

– Poliiseilta on tullut todella huonoa palautetta samantyyppisestä järjestelmästä. Puolustusvoimissa on myös todella korkea-arvoisia upseereja, joiden mielestä tämä on huono idea.

Hänen mukaansa upseerit opetetaan Maanpuolustuskorkeakoulussa siten, etteivät he käyttäydy väärin.

– Nämä muutamat ikävät tapaukset ovat yksittäistapauksia. Nyt tuntuu siltä, että upseerien moraalista selkärankaa kyseenalaistetaan tällaisella järjestelmällä.

– Tällaisesta eivät hyödy kuin juristit, jotka tutkintoja hoitavat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .