Urpilainen kosii torjumaan työeläkkeiden leikkaukset

Työväenliikkeessä kutsutaan Hakaniemen kasteeksi sitä ensimmäistä kertaa, kun pääsee puhumaan vappuna Hakaniemen torilla. SDP:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle kastepäivä koitti lauantaina.

Ennen kiipeämistään SAK:n tunnuksin somistettuun puhujapönttöön Urpilainen hieman pohdiskeli, mahtaako kasteeseen liittyä muita riittejä. Sellaisia ei kuitenkaan tapahtunut ainakaan näkyvästi.

Neitsytpuheessaan helsinkiläiselle vappukansalle pohjalaispuheenjohtaja sormeili työväenliikkeen herkimpiä tuntoja vetoamalla Väinö Tanneriin. Tanner valittiin SDP:n puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran verisen kansalaissodan jälkeen vuonna 1918 ja hän oli Suomen politiikan mahtitekijöitä aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Tannerin ajoista SDP on tosin muuttunut yhtä paljon kuin Hakaniemen tori, jonka reunalla Tannerin aikanaan johtaman työväen osuuskaupan Elannon tavaratalon seinässä komeilevat nyt S-ryhmän ja Sokoksen valokirjaimet.

Työeläkkeisiin ei saa koskea

Urpilainen hiveli osin jo ikääntyneen kuulijakunnan sielunelämää myös vakuuttamalla, että SDP sitoutuu ensi vaalikaudella siihen, että työeläkkeitä ei leikata.

- Haastamme muut puolueet antamaan saman sitoumuksen. Tämä on nyt kosinta vuoden 2010 toukokuun kihlaukseen, Urpilainen hehkutti ja muistutti tammikuun kihlauksesta, jossa työnantajat tunnustivat ay-liikkeen 70 vuotta sitten.

Urpilainen perusteli eläkekantaa sillä, että hänen mielestään ei pidä lietsoa pelkoa ja epäluottamusta ihmisten keskuuteen puhumalla eläkkeiden leikkaamisesta tai eläkeiän nostosta.

Hallituksen kimppuun suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ei tänä vappuna käynyt. Urpilaisen mielestä hallitukselle räksyttäminen olisi vain pilannut vappupäivän juhlamielen.