Urpilainen kosii torjumaan työeläkkeiden leikkaukset

Työväenliikkeessä kutsutaan Hakaniemen kasteeksi sitä ensimmäistä kertaa, kun pääsee puhumaan vappuna Hakaniemen torilla. SDP:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle kastepäivä koitti lauantaina.

Ennen kiipeämistään SAK:n tunnuksin somistettuun puhujapönttöön Urpilainen hieman pohdiskeli, mahtaako kasteeseen liittyä muita riittejä. Sellaisia ei kuitenkaan tapahtunut ainakaan näkyvästi.

Neitsytpuheessaan helsinkiläiselle vappukansalle pohjalaispuheenjohtaja sormeili työväenliikkeen herkimpiä tuntoja vetoamalla Väinö Tanneriin. Tanner valittiin SDP:n puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran verisen kansalaissodan jälkeen vuonna 1918 ja hän oli Suomen politiikan mahtitekijöitä aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Tannerin ajoista SDP on tosin muuttunut yhtä paljon kuin Hakaniemen tori, jonka reunalla Tannerin aikanaan johtaman työväen osuuskaupan Elannon tavaratalon seinässä komeilevat nyt S-ryhmän ja Sokoksen valokirjaimet.

Työeläkkeisiin ei saa koskea

Urpilainen hiveli osin jo ikääntyneen kuulijakunnan sielunelämää myös vakuuttamalla, että SDP sitoutuu ensi vaalikaudella siihen, että työeläkkeitä ei leikata.

- Haastamme muut puolueet antamaan saman sitoumuksen. Tämä on nyt kosinta vuoden 2010 toukokuun kihlaukseen, Urpilainen hehkutti ja muistutti tammikuun kihlauksesta, jossa työnantajat tunnustivat ay-liikkeen 70 vuotta sitten.

Urpilainen perusteli eläkekantaa sillä, että hänen mielestään ei pidä lietsoa pelkoa ja epäluottamusta ihmisten keskuuteen puhumalla eläkkeiden leikkaamisesta tai eläkeiän nostosta.

Hallituksen kimppuun suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ei tänä vappuna käynyt. Urpilaisen mielestä hallitukselle räksyttäminen olisi vain pilannut vappupäivän juhlamielen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Media: PS-nuoret hylkäsivät puoluejohdon vaatiman sääntömuutoksen

Jyväskylän kaupunki salaa valtaosan Alvan myyntiä selvittäneestä konsulttisopimuksesta – "Kaupunki tuntuu toimineen tosi kevyillä perusteilla", arvioi tutkija

Mänttä-Vilppulan kohutun lentokenttähankkeen sopimus herättää paljon kysymyksiä: "Ei tunnu olevan oikein päätä eikä häntää"

Kohu Mänttä-Vilppulan rakennushankkeesta ei näytä hätkäyttävän Tahkolla ja Luumäellä – "Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut"

Kommentti: Repimisestä rakentamiseen

Kyyjärveläisen Ilpo Sääksjärven elämä on muuttumassa irtisanomisen seurauksena – "Olen miettinyt, millä tavalla työnantaja valitsee irtisanottavat"

Henkilöauto päätyi yöllä ojaan Saarijärvellä – kuljettajaa ei löydetty

Yön uutiskooste: Oslossa ylipistosairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta, Wall Streetilla heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Opettajankoulutukseen hakeville on tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteinen soveltuvuuskoe – “Sukupuoli ei ole arviointikriteeri”

Ajatustyössä täytyy osata sanoa ei – keskitytkö oikeisiin asioihin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.