Urpilainen sai Hakaniemen kasteen

Työväenliikkeessä kutsutaan Hakaniemen kasteeksi sitä ensimmäistä kertaa, kun pääsee puhumaan vappuna Hakaniemen torilla. SDP:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle kastepäivä koitti lauantaina.

Ennen kiipeämistään SAK:n tunnuksin somistettuun puhujapönttöön Urpilainen hieman pohdiskeli, mahtaako kasteeseen liittyä muita riittejä. Sellaisia ei kuitenkaan tapahtunut ainakaan näkyvästi.

Neitsytpuheessaan helsinkiläiselle vappukansalle pohjalaispuheenjohtaja sormeili työväenliikkeen herkimpiä tuntoja vetoamalla Väinö Tanneriin. Tanner valittiin SDP:n puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran verisen kansalaissodan jälkeen vuonna 1918 ja hän oli Suomen politiikan mahtitekijöitä aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Tannerin ajoista SDP on tosin muuttunut yhtä paljon kuin Hakaniemen tori, jonka reunalla Tannerin aikanaan johtaman työväen osuuskaupan Elannon tavaratalon seinässä komeilevat nyt S-ryhmän ja Sokoksen valokirjaimet.

Työeläkkeisiin ei saa koskea

Urpilainen hiveli osin jo ikääntyneen kuulijakunnan sielunelämää myös vakuuttamalla, että SDP sitoutuu ensi vaalikaudella siihen, että työeläkkeitä ei leikata.

- Haastamme muut puolueet antamaan saman sitoumuksen. Tämä on nyt kosinta vuoden 2010 toukokuun kihlaukseen, Urpilainen hehkutti ja muistutti tammikuun kihlauksesta, jossa työnantajat tunnustivat ay-liikkeen 70 vuotta sitten.

Urpilainen perusteli eläkekantaa sillä, että hänen mielestään ei pidä lietsoa pelkoa ja epäluottamusta ihmisten keskuuteen puhumalla eläkkeiden leikkaamisesta tai eläkeiän nostosta.

Hallituksen kimppuun suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ei tänä vappuna käynyt. Urpilaisen mielestä hallitukselle räksyttäminen olisi vain pilannut vappupäivän juhlamielen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

Kirri–Tikkakoski-moottoritietyömaa aiheuttaa muutoksia muun muassa ulkoilumahdollisuuksiin – päiväkodin lähellä räjäytellään, mutta ei päiväuniaikana

Jyväskylä sai edustajansa valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelman työryhmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.