Urpilainen vahvoilla varapuhemieheksi, jos haluaa

Kokoomuksen puhemiesehdokkaaksi yhä kolme ilmoittautunutta, Orpo ilmoittaa kantansa vasta helmikuussa.

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi on nousemassa halutessaan SDP:n Jutta Urpilainen. Hän näyttää olevan vahvimmilla SDP:n eduskuntaryhmän sisällä, kun SDP:n kansanedustajilta kysyy suosikkeja.

– Jutta on osaava ja kokenut kansanedustaja, jota arvostetaan laajasti yli puoluerajojen, sanoo esimerkiksi Sanna Marin.

SDP:n Joona Räsänen kertoo, että "SDP:ssä on varmasti, niin sisäistä kuin ulkoistakin, painetta valita toiseksi varapuhemieheksi nainen." Urpilaisen lisäksi esillä ovat Räsäsen mukaan olleet puolueen presidenttiehdokas Tuula Haatainen ja varapuhemieskokemusta omaava Tarja Filatov.

– Meillä on paljon hyviä nimiä, joista on varaa valita. En usko, että valintaan liittyy mitään jännitteitä. Sitten kun valinta tehdään, uskon, että koko joukko seisoo sen takana, kommentoi puheenjohtaja Antti Rinne.

Urpilainen ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön. Hän ei ole vielä kertonut halukkuudestaan tehtävään.

Puhemiehenäkin kokenut  Eero Heinäluoma saa niin ikään vankkaa kannatusta, mutta hän on tiettävästi kieltäytynyt tehtävästä. STT:lle hän vastaa kuitenkin miettivänsä yhä asiaa.

Risikko ei ole ilmoittautunut

Kokoomuksella vaikuttaa olevan edessään samankaltainen dilemma: Kaikkien aikojen pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva vai pätevä nainen suuren valiokunnan johdosta eli Anne-Mari Virolainen? Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä. Molemmat myös saavat ääniä, kun kokoomuksen kansanedustajilta kysyy.

Myös tällä hetkellä varapuhemiehenä toimiva pirkanmaalainen Arto Satonen on kertonut olevansa käytettävissä ja hänellä on kannattajansa.

Sen sijaan sisäministeri Paula Risikko panttaa yhä kantaansa ehdokkuuteen. Hän ei vastannut STT:lle keskiviikkoon mennessä. Risikko olisi varteenotettava ehdokas, jos hän päättää lähteä puhemieskisaan.

SDP valitsee varapuhemiesehdokkaansa 30.–31. tammikuuta. Kokoomus päättää puhemiesehdokkaansa vasta 5. helmikuuta, jolloin eduskunnassa myös käydään puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit.

Sinisten Maria Lohelan hallussa nyt oleva puhemiehen paikka menee eduskunnan perinteiden mukaisesti toiseksi suurimmalle ryhmälle eli perussuomalaisten hajottua kokoomukselle. Samalla toisen varapuhemiehen paikan saa suurin oppositiopuolue SDP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.