Useat suomalaiset väistivät väkijoukkoon ajanutta kuorma-autoa Tukholmassa

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kuvaili iskua raukkamaiseksi ja ilmeiseksi terroriteoksi Ruotsia kohtaan.

Useat suomalaiset väistivät väkijoukkoon ajanutta kuorma-autoa Tukholmassa, kertoi ulkoministeri Timo Soini (ps.) perjantai-iltana. Soini kuvaili iskua raukkamaiseksi ja ilmeiseksi terroriteoksi Ruotsia kohtaan.

Perjantai-iltana ei ollut vielä tietoa, oliko suomalaisia iskussa haavoittuneiden joukossa. Soinin mukaan kaikkia Tukholmassa oleilevia suomalaisia ei ollut vielä tavoitettu, joten mahdollisuutta ei voitu sulkea pois.

Suomalaisia on Tukholmassa kymmeniätuhansia, osa matkailijoina ja osa pysyvästi. Heidän joukossaan on useita koululaisryhmiä.

– Tiedämme myös, että useita suomalaisia on poliisin eristämällä alueella, eikä heihin välttämättä tällä hetkellä saa yhteyttä.

Puhelinverkko oli Tukholmassa perjantaina kuormittunut, mikä haittasi yhteydenpitoa.

Suomen hallitus keskusteli Tukholman iskusta iltakuuden jälkeen. Keskusteluun osallistuivat Soinin lisäksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Soini: Matkustamista ei tarvitse pelätä

Soinin mukaan matkustamista Ruotsiin ei tarvitse perjantain tapahtumien takia pelätä. Hän sanoi toivovansa, että iskun syylliset saadaan pian kiinni.

– Kyllä Ruotsiin uskaltaa matkustaa, ei ole syytä pelkoon eikä paniikkiin. Tämä on raukkamainen terroriteko, avoimessa yhteiskunnassa emme voi antaa terrorille ja pelolle valtaa.

Soini lisäsi, että vastaavia tekoja ei pysty täysin välttämään nyky-yhteiskunnassa.

– Kehotan nyt kuitenkin rauhallisuuteen. Maat ovat edelleen turvallisia maita, vaikka ikäviä tapahtumia on nyt tapahtunut.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi perjantaina olevansa järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta. Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa, hän sanoi tiedotteessa.

– Jokainen terrori-isku on yhtä tuomittava, mutta kun isku tapahtuu pohjoismaisessa naapurustossa, se koskettaa syvästi.

Niinistö ottaa osaa koko Suomen kansan puolesta uhrien omaisten ja kaikkien ruotsalaisten suruun.

IS: Suomalainen lehdistöneuvos väisti viime hetkellä väkijoukkoon ajaneen kuorma-auton Tukholmassa

Suomalaisnainen näki lähestyvän kuorma-auton ja pakeni sovituskoppiin

Jyväskylän yliopiston opiskelija jumissa yliopistolla Tukholmassa: "Emme tiedä, milloin pääsemme kotiin"

Suomalainen Kirsi oli lastensa kanssa 50 metrin päässä Åhlensin tavaratalosta