Useiden viranomaisten verkkosivujen häirintä toi sakot ja 17  000 euron vahingonkorvaukset

Useiden viranomaisten verkkosivujen häiritseminen palvelunestohyökkäyksillä toi sakkotuomion parikymppiselle varsinaissuomalaiselle miehelle perjantaina. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi tietojärjestelmän häirintään.

Hyökkäykset haittasivat muun muassa verohallinnon, Salon kaupungin ja paikallisen koulutuskuntayhtymän sekä Traficomin eli entisen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin toimintaa. Ne tapahtuivat hieman yli kahden kuukauden mittaan vuoden 2016 lopulla ja vuoden 2017 alkupuolella.

Verkkohyökkäysten vuoksi lähes 180 käyttäjältä katkesi yhteys verohallinnon sivuille. Salossa taas muun muassa kouluissa käytössä olevan Wilma-järjestelmän toiminta estyi.

Palvelunestohyökkäys estää tai vaikeuttaa pääsyn tietoon tai palveluun. Käytännössä hyökkäys tehdään kohdistamalla verkkosivustolle niin paljon liikennettä, että sivusto menee tukkoon eikä pysty palvelemaan kaikkia asiakkaitaan.

Alaikäistä ei tuomittu rangaistukseen

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 90 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 540 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan yhteensä noin 17  000 euron vahingonkorvaukset sekä rikosten uhreiksi joutuneiden tahojen oikeudenkäyntikuluja.

Oikeus totesi, että teot selittyvät lähinnä nuoren henkilön kypsymättömyydellä ja näyttämisen tarpeella. Lisäksi miehellä oli todettu sairaus, joka saattaa heikentää hänen kykyään säädellä käyttäytymistään. Käräjäoikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus rikossarjasta olisi ehdollinen vankeus, mutta lieventävien seikkojen vuoksi tekijä tuomittiin sakkoihin.

Syytettynä oli myös toinen nuori mies, joka oli tapahtumien aikaan 15-vuotias. Käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen nuorena henkilönä tietojärjestelmän häirintään sekä yllytykseen tietojärjestelmän häirintään, mutta jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tarjoilujen määrän arviointi onnistui Linnan juhlissa – syötävää riitti loppuun asti, mutta pois heitettävää ei juuri jäänyt

Kansanedustaja närkästyi Savon Sanomien pääkirjoituksesta – "Minun mustamaalaaminen on pieni hinta sille, että maataloudesta alettaisiin puhua sillä vakavuudella kuin on tarve"

Linnan hitti: Tämä koru nähtiin emännällä ja lukuisilla vierailla

Kahden auton nokkakolari Jämsänkoskentiellä – tie toistaiseksi poikki

Työmarkkina-asiantuntija: Rinne puuttui työmarkkinoihin edeltäjäänsä vähemmän

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.