Useita koiranpentuja lopetettiin – virolaismiestä epäillään salakuljetuksesta

Kahdeksan koiranpentua lopetettu Helsingissä, koska niistä ei ollut saatavilla pakollisia asiakirjoja, ja poliisi epäili niitä salakuljetetuiksi. Tulli löysi koirat viime sunnuntaiaamuna, ja poliisin tekemän ratkaisun jälkeen ne toimitettiin viipymättä eläinlääkärille toimenpidettä varten.

Noin 50-vuotias virolaismies oli ahdannut sekarotuiset pennut pahvilaatikoihin ja yritti tuoda ne maahan auton peräkontissa. Häntä epäillään salakuljetuksesta.

–  Koirilla ei ollut maahantuloon vaadittavia EU-lemmikkieläinpasseja tai tunnistesiruja. Miehellä ei ollut myöskään esittää minkäänlaisia dokumentteja pentujen alkuperästä, rokotuksista tai terveydentilasta. Koirat lopetettiin, koska ne olisivat saattaneet aiheuttaa merkittävän terveysriskin ihmisille ja muille eläimille, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Anne Hietala sanoo.

Hietalan mukaan tilanne oli erityisen haastava juuri sen vuoksi, ettei ollut tiedossa, kantavatko koirat mahdollisia tauteja ja millaisen tartuntavaaran ne saattavat aiheuttaa ympäristöönsä.

–  Niitä ei olisi voinut viedä esimerkiksi löytöeläinkotiin muiden eläinten joukkoon.

Myyntihinta voi nousta sekarotuistenkin kohdalla

Poliisi epäilee, että mies oli aikeissa myydä koiranpennut Suomessa. Sama epäilty on jäänyt kiinni paperittomien koirien tuonnista aiemminkin.

Sekarotuisista koirista poliisi ei tee sen tarkempia määrityksiä, mutta vaikka kyse olisikin useamman rodun sekoituksista, niidenkin arvo voi silti kohota useisiin satoihin euroihin.

–  Hinnat voivat alkaa parista sadasta, mutta etenkin isompikokoiset koirat saattavat maksaa jopa 600–700 euroa, Hietanen toteaa vastaavanlaisten tapausten mahdollisesta rahallisesta hyödystä myyjälle.

Satoja eläimiä palautuu vuosittain

STT kertoi toukokuussa, että Tullissa löydettyjä, salakuljetetuiksi epäiltyjä eläimiä lopetetaan vain harvoin.

Vuonna 2018 Tullissa oli yhteensä 20  000 tarkastusta, joista noin 570 ei täyttänyt maahantuontivaatimuksia. Näistä yksi eläin lopetettiin. Useimmissa tapauksista eläimet palautetaan lähtömaahan.

Lähtömaahan palauttaminen on aina ensisijainen ratkaisu silloin, kun eläin ei täytä EU:n vaatimuksia. Toinen vaihtoehto on lopettaminen.

Eläimiä voi pitää lentokentällä korkeintaan muutaman päivän, sillä tällöin eläin ei pääse ulos tekemään tarpeitaan.

Laki sallisi myös eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta tällä hetkellä Suomessa ei ole karanteenitiloja.

Vastuu ostajalla

Poliisin mukaan eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tekee yhteistyötä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa eläinten salakuljetuksen kitkemiseksi. Poliisi pyrkii myös tiedottamaan asiasta laajemmin mahdollisille eläinten ostajille.

–  Lemmikin hankkiminen salakuljettajalta tai pentutehtailijalta on vastuutonta. Niin kauan kuin näille pennuille on kysyntää, on myös tarjontaa, Hietala sanoo.

Hänen mukaansa ostajan olisi kannettava vastuu lemmikin taustojen selvittämisestä. Usein salakuljetustapausten ja pentutehtailun taustalta paljastuu eläimelle aiheutunutta kärsimystä.

Tuontiasiakirjat voi lähettää Tullille myös nähtäväksi jo etukäteen, jotta mahdolliset ongelmat pystytään korjaamaan ennen kuin eläin saapuu Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtatie 24 suljettu liikenteeltä Asikkalassa – soutuvenetehtaan tulipalosta savua tielle

Luulitko, että terveyskeskuksen tai hammashoitolan soittopalvelu on rikki? Syy saattoi olla malttamattomuudessasi

Finnair: Helsinki-Vantaan kentällä matkatavaraa voi jäädä jälkeen teknisen vian vuoksi

Hovioikeus tuomitsi huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan – määrättiin vangittavaksi heti

Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä Suomeen

"Ellun" lauantairistelyt alkavat vasta viikon päästä lauantaina – Keuruun kaupungin tiedotteessa oli virheellistä tietoa

Terveydenhuolto on ollut kyberhyökkäysten kohteena globaalisti jo vuosia – iskut havaittu jopa pari vuotta myöhässä

Kolme viidestä suomalaisesta: Sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia

Uutissuomalainen: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt SDP:n eduskuntavaaliehdokas vetosi hallinto-oikeuteen, vaatii äänten uudelleenlaskua

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.